SD-fäste skär ner modersmålsundervisning – sparar miljoner

Stefan Borg. Bild: Sverigedemokraterna Hörby
  • Tisdag 27 nov 2018 2018-11-27
E-post 2463

HÖRBY I skånska Hörby styr Sverigedemokraterna efter att ha fått 35 procent av rösterna i kommunvalet. På måndagskvällen klubbades partiets budget igenom som bland annat innebär miljonbesparingar på modersmålsundervisningen.

SVT Nyheter Skåne rapporterar att SD i Hörbys budget innehåller effektiviseringar på 3,9 miljoner. Bland annat sparar man in 1,6 miljoner på modersmålsundervisningen, vilket är en halvering av de 3,3 miljoner som undervisningen tidigare fått.

Modersmålsundervisning innebär att eleven läser sitt modersmål som ett ämne i skolan. Stefan Borg (SD), andre vice ordförande i kommunstyrelsen, har tidigare sagt till Skånska Dagbladet att man vill avskaffa modersmålsundervisning som leds av obehöriga lärare.

– Kommunen bedriver modersmålsundervisning trots att det inte är lagligt tvingande, till exempel i förskoleklasserna. Hälften av lärarna har inte behörighet. Så vitt jag har förstått det krävs det pedagogisk utbildning för att kunna bedriva en effektiv undervisning, säger Stefan Borg.

I övrigt innebär budgeten att en kulturskola, biblioteken och ett projekt för sysslolösa ungdomar skärs ner med hundratusentals kronor. Med budgeten kommer också ett ”trygghetspaket”, och som Stefan Borg tidigare berättat för Nyheter Idag kommer det att bli fler övervakningskameror och patrullerande väktare.

För att komma åt drogproblemet bland ungdomar ska man topsa elever i skolorna, om de ställer upp frivilligt. Enligt Stefan Borg har kommunen inte alltid haft drogproblem.

– Nej, det har tillkommit sedan det förra valet, som ett resultat av att så många ensamkommande har placerats på något av de där 22 HVB-hemmen vi har i Hörby kommun. Så det har följt med de ensamkommande till Hörby, sade han till Nyheter Idag.

Läs även: SD-samarbetet i Hörby ”strider mot Moderaternas riktlinjer”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag