SD fick hundratusentals att rösta i kyrkovalet – experten: Skattebetalarna står för notan

Arkivbild. Foto: Roger Nilsson
Arkivbild. Foto: Roger Nilsson
  • Måndag 18 sep 2017 2017-09-18
E-post 186

SVERIGE Sverigedemokraterna gjorde att hundratusentals medlemmar i Svenska Kyrkan röstade i årets kyrkoval. Valdeltagandet har inte varit så stort sedan 1950 berättar kyrkovalsexperten Jan Strid för Nyheter Idag.

18,22 procent av de röstberättigade medlemmarna i Svenska Kyrkan röstade i årets val, en markant ökning jämfört med senaste valet 2013 då 12,76 procent röstade. Statsvetaren och universitetslektorn Jan Strid på Institutionen för journalistik, medier och kommunikation på Göteborgs Universitet har forskat på bland annat kyrkovalen och är överraskad över valdeltagandet.

– Jag hade gissat att det skulle gå upp med två procentenheter, men absolut inte med fem, säger han till Nyheter Idag och tillägger:

– De politiska partierna har verkligen lyckats med att mobilisera.

Strid säger att man måste tillbaka till 1950, då andelen som röstade var 18,8 procent, för att hitta ett så pass stort valdeltagande i kyrkovalet. Men trenden kommer inte hålla i sig kommande kyrkoval, säger han.

– Den här enorma satsningen som sverigedemokrater, socialdemokrater och centern har gjort kommer man inte att upprepa, det tror jag inte, säger statsvetaren.

– Man har skrämt för vargen. Man har sagt: ”Vargen kommer, vargen kommer”, men folk kommer inse att vargen kommer inte. Sverigedemokraterna ökar med några procentenheter, inte med särskilt mycket, och det kommer inte att innebära någon förändring i kyrkofullmäktige.

Jan Strid säger att det är båda sidorna som skrämt upp sina väljare. SD har i sin valkampanj varnat för ”Socialdemokraterna och deras aktivistvänner”, medan S varnat för ”krafter i Sverige som vill förändra Svenska kyrkan i grunden” och göra den ”inåtvänd och exkluderande”.

Statsvetaren tror nu att storsatsningen på valet från i synnerhet SD, S och C kommer ge upphov till en etisk debatt inom Svenska Kyrkan över hur valkampanjen bedrivs och finansieras.

– Det är ju skattebetalarna som har betalat mycket av deras propaganda, säger han.

– De grupper som inte haft de resurserna kommer bli besvikna. Det blir ett eftertankens kranka blekhet.

Det är oklart hur mycket pengar som satsats på valkampanjen, men det rör sig om stora belopp.

– Det är svårt att mäta, för det är så många olika delar, säger Strid och konstaterar att partierna själva inte vill avslöja hur mycket de satsar.

Jan Strid tror att kyrkovalet i år kommer avspegla sig på riksdagsvalet nästa år. Partier som SD, S och C är på frammarsch, även på riksdagsnivå. Samtidigt tyder det minskande stödet för exempelvis Borgerligt alternativ och olika inofficiella partigrupperingar på att M, KD, MP och L backar.

– De kommer ha problem även i riksdagsvalet, det skulle jag tro. Jag tror att det blir allt annat lika. Det är lite besvärligt för exempelvis Miljöpartiet och KD även i opinionsundersökningar på riksplanet, säger Jan Strid.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag