SD i totalattack: ”TV4 utnyttjar brottsoffer och väljer att undanhålla för polisen för sensationsverkan”

Henrik Vinge. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 25 sep 2017 2017-09-25
E-post 4430

STOCKHOLM Varken TV4 eller Hanna Wigh har gått till polisen med uppgifter om att Wigh har utsatts för ett sexövergrepp av en partikamrat i Sverigedemokraterna. Istället har de valt att hålla tyst om det hela för att göra ett sensationellt program i TV4. Det menar Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge som är djupt upprörd. – De har känt till det här påstådda övergreppet i veckor, kanske till och med månader, utan att göra något åt det. Man har mörkat och hållt den här gärningsmannen om ryggen, säger han om TV4.

Någon gång för ungefär två år sedan ska Hanna Wigh, fram till idag riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, ha utsatts för ett sexövergrepp av en partikamrat. Det berättar flera medier som fått förhandsinformation från TV4 Kalla Fakta som väntas sända ett program om saken under måndagskvällen. I programmet berättar hon vad som hände.

– Han tog en hand runt min hals och körde upp ett finger i mitt underliv, säger hon.

Under måndagen meddelar även Hanna Wigh att hon lämnar Sverigedemokraterna och blir politisk vilde.

SD anklagar TV4 för att mörka sexövergreppet

Flera gånger under måndagen har Nyheter Idag sökt Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge. När han till slut svarar är han upprörd. Han berättar att han försökt få klarhet i vad som hänt, men att det i praktiken är omöjligt från partiets sida att bemöta uppgifterna. Han tror att hela grejen är iscensatt av TV4 för att skapa maximal skandal, inte minst då han för första gången fick höra om detta under söndagen, alltså bara en dag innan programmet sänds.

– Om man får höra att det har inträffat en sådan här sak, om någon berättar det för en, då tycker jag man har en skyldighet att reda ut det. Ett sätt är att gå till polisen, säger Vinge till Nyheter Idag.

– Jag är djupt kritisk till hur TV4 hanterat det här, de har känt till det här påstådda övergreppet i veckor, kanske till och med månader, utan att göra något åt det. Man har mörkat och hållt den här gärningsmannen om ryggen och man har dessutom förmodligen försvårat utredningen av det här eftersom ju längre man väntar dess svårare blir det att utreda.

När ska det här övergreppet hänt?

– Det vet inte vi. När vi frågar TV4 vägrar de berätta det för oss. Vi får ingen information alls om det här, därför har jag vänt mig till polisen eftersom TV4 vägrar medverka.

Har Hanna Wigh polisanmält det?

– Inte vad jag vet. Vi har sökt Hanna Wigh under dagen men hon har inte svarat.

Hon måste väl ha pratat med någon i partiet om det som hänt?

– Inte vad vi vet, nej.

Ingen alls?

– Nej, inte vad vi vet. Jag fick den här informationen sent igår eftermiddag. Då fick jag information om att hon ska ha blivit utsatt för ett övergrepp. Då sa jag att det första jag gör imorgon bitti, på måndag, är att kontakta polisen och be dom hjälpa oss utreda det här. Så i morse vände jag mig till polisen och berättade det jag hade fått höra från TV4.

Flera gånger återkommer Vinge till hur TV4 hanterat uppgifterna från Hanna Wigh. Han menar att tv-kanalen utnyttjar Wigh på ett oetiskt sätt för att skapa sensation.

– Jag är djupt kritisk till att TV4 känt till det här under en lång tid, kanske flera månader, och valt att undanhålla det från polisen. Jag tycker det är djupt oetiskt att utnyttja brottsoffer på det sättet som man har gjort, man har mörkat det brott som begåtts enbart för att man vill ha ett så spännande och sensationellt program som möjligt.

– Skälet till att TV4 inte har polisanmält det här är ju för att man inte vill förstöra sitt nyhetsvärde. De vill ha sensationsverkan i programmet när det sänds. Jag tycker det är djupt oetiskt. De borde ha gått till polisen så fort de fick kännedom om det.

Menar du att TV4 sagt till Hanna Wigh att inte polisanmäla?

– Jag utesluter inte att det är så.

– TV4 har inte velat hjälpa till över huvud taget i den här utredningen. Vi har ställt frågor till dom om när det här skulle ha inträffat och sådär, men de vägrar att svara på frågor. De vill inte ge oss någon som helst information om vem skulle gjort det eller när det skulle ha inträffat.

Har ni hört något inifrån partiet, vad som helst, som har med det här att göra?

– Nej. Vi har försökt att reda ut det, vi har försökt att prata med människor. Hanna Wigh har inte velat svara. TV4 vägrar ge oss information. Och inifrån partiet har vi inte fått någon information heller, det är ingen som verkar ha känt till det här förrän alldeles nyligen när TV4 kontaktar oss.

Nyheter Idag har sökt Hanna Wigh och även TV4 för en kommentar, utan resultat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag