SD kräver att regeringen stoppar EU-parlamentets migrationspakt

Genrebild. Migranter tar sig över gränsen mellan Serbien och Ungern 2015. Bild: Gémes Sándor/SzomSzed/CC BY-SA 3.0
  • Fredag 21 apr 2023 2023-04-21
E-post

Sverigedemokraterna kräver att regeringen stoppar den migrationspakt för EU som Tomas Tobé (M) varit med att utforma, annars riskeras regeringssamarbetet. Det skriver partiet i ett inlägg på Twitter på fredagen.

”Sverigedemokraterna kommer inte att acceptera att man skänker bort svenska väljares makt över migrationspolitiken till andra länders politiker och byråkrater i Bryssel. Vi anser därför att regeringen måste stoppa migrationspakten i dess nuvarande utformning” skriver partiet i inlägget.

Mattias Karlsson (SD) uppmanade regeringen att stoppa migrationspakten ”i EU-parlamentets tappning” i ett inlägg fredag morgon. ”Om inte så har jag svårt att se hur grunden för vårt samarbete skall kunna bestå” skrev Karlsson.

I en kommentar till Mattias Karlssons inlägg på sin Facebooksida skriver SD:s partiledare Jimmie Åkesson att partiet ”står upp för en självständig och mycket stram svensk migrationspolitik.

”EU:s ’migrantpakt’ innebär i praktiken det motsatta. Vi kommer inte att acceptera att man skänker bort svenska väljares makt över migrationspolitiken till andra länders politiker och byråkrater i Bryssel. Punkt” skriver Åkesson vidare.

Läs även: Ja till Migrationspakt i EU-parlamentet: ”Tvingar medlemsländer att ta emot migranter mot sin vilja”

På torsdagen röstade EU-parlamentet ja till de fyra förslag om en migrationspakt för EU som man enats om i utskottet. Röstningen hade tvingats fram av Sverigedemokraterna, och pakten gick igenom med omkring 420 röster mot cirka 130.

Moderaternas EU-parlamentariker Tomas Tobé har lett arbetet med förslaget om Asyl- och migrationshantering, och var hoppfull inför omröstningen.

– Jag förväntar mig en kraftfull majoritet, sade Tobé, och skickade även en känga till SD.

– SD måste visa att de kan vara mer konstruktiva i EU-parlamentet jämfört med vad de visat hittills, sade Tobé enligt TT.

– I korthet är vår huvudinvändning att Tobés förslag inte innehåller enbart den frivillighet som han själv gärna lyfter fram, utan även en tvångsmekanism av omfördelning av migranter, sade SD:s EU-parlamentariker Charlie Weimers till Dagens Nyheter efter omröstningen.

– Det gör det svårare för Sveriges regering att genomföra den politik som man kommit överens om inom ramen för Tidöavtalet, fortsatte Weimers.

Nu ska migrationspakten behandlas i ministerrådet, där justiteminister Gunnar Strömmer tror att Sveriges och andra länders regeringar kommer kunna strama åt den migrationspakt som godkänts av parlamentet.

– Det pågår ju förhandlingar om det här just nu mellan EU:s medlemsstater och ministerrådet. Och vi och andra länder som tänker som Sverige driver naturligtvis linjen att det här ska gå i en mer restriktiv riktning, säger Gunnar Strömmer till Svenska Dagbladet.

– Hela utgångspunkten för svenskt vidkommande är ju att i sådana fall få till stånd en pakt som också innebär en överenskommelse som innebär ett minskat inflöde av migranter till Sverige. Det är så att säga hela poängen med en möjlig överenskommelse sett ur svensk synvinkel.

Läs även: Våldsamma protester i Belgien mot FN:s migrationspakt

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag