SD KU-anmäler Strandhäll: ”Försöker uppenbart ljuga” om kärnkraften

Annika Strandhäll (S). Bild: Faksimil riksdagen
  • Torsdag 28 apr 2022 2022-04-28
E-post 5081

SVERIGE ”Det finns i dag inga hinder för att bygga ny kärnkraft”, sade klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) i riksdagen nyligen. Nu har Sverigedemokraterna KU-anmält henne för uttalandet.
– Regeringen försöker uppenbart ljuga om vilka förutsättningar som finns, säger partiets energipolitiska talesperson Mattias Bäckström Johansson.

– Det finns i dag inga hinder för att bygga ny kärnkraft, vare sig med traditionell teknik eller med den nya teknik som kallas små modulära reaktorer, så kallade SMR, som ännu är på utvecklingsstadiet, sade Annika Strandhäll under en interpellationsdebatt i riksdagen nyligen.

Detta som ett svar på en fråga från SD:s Mattias Bäckström Johansson, som undrade om regeringen vill ”verka för att modernisera regelverken för ny kärnkraft och göra det möjligt att bygga ny kärnkraft i hela landet”.

Nu skriver SD i ett pressmeddelande att partiet har anmält Strandhäll till konstitutionsutskottet för hennes uttalande, som SD menar är felaktigt.

”Det är en uppgift som är direkt felaktig och kraftigt missvisande då det föreligger jämförelsevis omfattande hinder för ny kärnkraft i Sverige”, skriver Bäckström Johansson i KU-anmälan.

”Det finns idag en reglering som möjliggör för ny kärnkraft, men då endast vid de tre befintliga kärnkraftverken vid Simpevarp, Ringhals och Forsmark. En förutsättning för att bygga nytt är även då att man äger en befintlig reaktor för att ha rätt att bygga en ersättningsreaktor.”

– Regeringen försöker uppenbart ljuga om vilka förutsättningar som finns, för att vilseleda väljare, säger Bäckström Johansson till Nyheter Idag.

Varför säger hon så om det är fel?

– Jag tror man pressas utav att det finns en väldigt stark folklig opinion för kärnkraft i Sverige, och att det är problematiskt att regeringen har intagit en position där man är väldigt låst i den här frågan för att förhålla sig till Miljöpartiet och Vänsterpartiet, för att kunna få deras röster när det behövs.

Läs även: Finska elpriser sjunker efter att nytt kärnkraftverk startat

Läs även: Strandhälls tjuvnyp på Glenn Hysén

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag