SD-kvinnor: Dags att kastrera pedofilerna

Linda Lindberg ovan, Caroline Nordengrip, nedan Foto: Pressbild
  • Fredag 11 dec 2020 2020-12-11
E-post 13388

Inget är viktigare än att skydda våra barn. Pedofiler som förgriper sig på barn förstör inte bara ett liv – deras psykiska störning gör dem till en fara för andra barn även efter avtjänat straff. Därför ska pedofiler kemiskt kastreras och markeringen i deras brottsregister finnas kvar, skriver Linda Lindberg och Caroline Nordengrip, SD-kvinnor.

Det finns inget viktigare i livet än att skydda våra barn och se till att deras uppväxt blir trygg och något att minnas och hålla av. Samhället vi lever i idag gör denna uppgift svårare än någonsin förut. Våra barns utsatthet har i och med internet ökat. Trots de fördelar som internet medfört så finns det brottslighet som frodas i detta enorma maskineri. Brottslighet så ondskefull och vidrig att man tappar fattningen, brottslighet som i värsta fall slutar med en våldtäkt av ett oskyldigt barn.

Idag, mer än någonsin, behövs en politik som vågar ta ledarskap som ger oss förutsättningar att bygga ett tryggt samhälle för våra barn. Trygghet är en grundsten för ett välmående och fungerande samhälle, det är också en grundsten för en lycklig barndom. Det finns all anledning av att vara orolig över den utveckling som sakta men säkert klättrar allt högre på Y-axeln. Enligt statistik från BRÅ, ökar det rapporterade våldet mot barn, och av de anmälda våldtäkterna var ofattbara 41 procent utförda mot barn i åldern 0-17 år. En ökning med 30 procent jämfört med 2010.

Det är med detta i åtanke som vi vill ha konkreta åtgärder för att både straffa den som gör sig skyldig till våldtäkt mot barn, men också minska risken för att det ska ske igen. SD-kvinnor förespråkar därför kemisk hormonbehandling – kemisk kastrering – på förövare som döms för grovt sexuellt brott mot barn.

I en forskningsrapport från Karolinska institutet som presenterades våren 2020 visar behandlingen på goda resultat. Genom att sänka testosteronnivåerna lyckades man minska den totala risken för att begå sexuella övergrepp. Särskilt sexuellt intresse för barn dämpades, men också den sexuella lusten över lag. Att kemiskt kastrera gärningsmän som förgriper sig på barn är att medicinskt behandla en allvarlig psykisk störning.

I maj 2020 slopades preskriptionstiden för sexuellt brott mot barn, vilket naturligtvis var mycket välkommet. Lagändringen innebär att barn som utsatts för de mest allvarliga sexualbrotten under barndomen får en möjlighet att bearbeta det som hänt innan de väljer att göra en polisanmälan.

Brott som däremot inte innefattas av preskriptionstiden är exempelvis sexuellt utnyttjande av barn och sexuellt ofredande av barn. Sexuellt utnyttjande förutsätter inte alltid fysisk kontakt utan kan ske via webben eller mobiltelefonen genom att förövaren lockar barn för sexuella syften.

SD-kvinnor förespråkar att även preskriptionstiden för sexuellt utnyttjande- och sexuellt ofredande av barn ska slopas.

För att stärka det proaktiva arbetet och öka tryggheten så ifrågasätter vi också att markeringen i belastningsregistret endast sparas upp till tio år. Att efter tio år känna sig skuldfri är en rimlig tid kan tyckas, men i de fall det rör sig om synnerligen grovt sexuellt utnyttjande av barn räcker inte ens denna generösa tid till. Bestämmelserna bör ses över så att barnpornografibrott och grovt sexuellt utnyttjande av barn kvarstår i belastningsregistret under en betydligt längre tid.

SD-kvinnor vill att möjligheten att behålla uppgifterna i belastningsregistret ska bör, i de allvarligaste fallen, kvarstå så länge förövaren är i arbetsför ålder. Likaså ska arbetsgivare som vårdar människor kontinuerligt kräva utdrag ut belastningsregistret för att säkerställa en trygg arbetsmiljö fri från sexuella våldsverkare.

Det är hög tid att vi stramar upp skyddet kring våra barn och unga. I vårt Sverige ska du ha rätt till din kropp och din barndom.

Om debattörerna

Linda Lindberg (SD) Ordförande SD-kvinnor

Caroline Nordengrip (SD) Ledamot SD-kvinnor

Håller du med?
2824 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag