SD-ledamöter på plats i Syrien erfar att de civila drabbas mest av sanktionerna

Martin Kinnunen och Markus Wiechel besöker FN-organet FAO på plats i Syrien.
  • Onsdag 1 nov 2017 2017-11-01
E-post 366

SYRIEN Sanktionerna mot Syrien slår framför allt mot civila och inte mot den syriska regimen. Det beskedet får SD-ledamoten Martin Kinnunen som just nu befinner sig i det krigshärjade landet. Men någon officiell hållning har han ännu inte om sanktionerna, trots att en artikel i den syriska nyhetsbyrån Sana låter påskina annorlunda. – Vi har inte tagit ställning, vi är här för att samla på oss information, säger Kinnunen.

Just nu befinner sig Sverigedemokraternas riksdagsledamöter Martin Kinnunen och Marcus Wiechel på plats i Syrien. Resan är på eget initativ genom så kallade enskilda utrikes resor som riksdagsledamöter kan boka. Och deras besök i landet har redan uppmärksammats av den syriska nyhetsbyrån Sana. I den artikeln kan läsaren få intrycket att SD emotsätter sig dagens sanktioner, men så är det inte poängterar Kinnunen.

– Vi blev oväntat ambushade av syrisk statsmedia under en obligatorisk artighetsvisit med deras utrikesdepartement, säger Kinnunen över telefon till Nyheter Idag.

– Den här artikeln i Sana är jättekonstig. Vi har påtalat detta för mediebolaget och fått försäkran om att de ska korrigera den men det kommer nog först ske imorgon.

Artikeln i Sana har, inte helt oväntat, uppmärksammats av lite mer SD-kritiska röster. Hela Hälsinglands ledarskribent Patrik Oksanen konstaterar på Twitter att ”Putins nyttiga idioter har rest i världen igen” och hänvisar till artikeln i Sana i samma tweet.

Kinnunen: Informationen om Syrien är bristfällig

Kinnunen berättar att syftet med resan är att skapa en bild av situationen på plats. Inte minst har kriget i Syrien påverkat Sverige dels genom flyktingströmmen de senaste åren, men även av att terrorister reser mellan Sverige och Syrien.

– För oss är det grundläggande att lära sig mer om vad konflikten handlar om, hur man kan hjälpa på bästa sätt. Den information man får i Sverige härifrån är bristfällig just på grund av att det är väldigt lite västerlänningar här, även om det är fler och fler som besöker numera.

Är det regeringen i Syrien ni träffar?

– Nej, det ska jag inte säga. Däremot är det så att ska man resa in i Syrien på ett lagligt sätt, då måste man ha tillstånd från den syriska staten. Man måste ha visum.

På en bild, som Sana publicerar, syns Wiechel sitta i ett möte med syriska företrädare. Ovanför honom hänger ett porträtt av Assad på väggen. Bredvid Wiechel sitter Kinnunen.

– Du har ju sett den där bilden, i den meningen träffar vi företrädare. Men vi träffar företrädare från civilsamhället, från FN, vi träffar samtliga FN-organ. Idag träffade vi World Food Programme som jobbar med akut livsmedelsförsörjning. Vi kommer träffa UNICEF och UNHCR.

Och just sanktionerna är en fråga som Kinnunen fördjupat sig i. Han säger att de svar han får, både från regimen men även från olika FN-organ på plats, är att sanktionerna drabbar de civila. Men han understryker ändå att SD inte har en annan uppfattning än den som just nu är Sveriges rådande linje i utrikespolitiken.

– Vi har inte, från Sverigedemokraternas sida, motsatt oss att EU har satt sanktioner på regimen, det har vi inte. Men det som är väldigt förekommande samtalsämne är sanktionerna och hur de påverkar. Utan att ta ställning till dom i sak kan jag säga att alla parter vi träffar, oavsett om det är kyrkan, regimen eller FN-organen, så tycker alla likadant.

– Regimen tycker att sanktionerna borde tas bort helt. FN på plats här tycker att sanktionerna borde mildras för att de civila drabbas mest. Vi har dock inte tagit ställning utan vi är här för att samla på oss information. Sen får vi se om det i framtiden påverkar partiets politik, säger Kinnunen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag