SD näst störst i ny mätning – ”fullt möjligt” att de går om S

Stefan Löfven (t.v) och Jimmie Åkesson (t.h). Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 8 jun 2018 2018-06-08
E-post 949

SVERIGE Sverigedemokraterna är näst största parti i SVT/Novus junimätning. Samtidigt tycks det allt mindre osannolikt att partiet blir allra störst efter valet i september.

I SVT/Novus mätning ökar Sverigedemokraterna med 2,7 procentenheter från förra mätningen och får därmed 21,9 procent av folkets stöd. Partiet går om Moderaterna och blir näst största parti efter Socialdemokraterna som backar rejält till 23,8 procent.

Värt att notera är att undersökningen gjordes mellan den 14 maj och 6 juni, alltså före torsdagen då regeringen med Centerpartiet röstade igenom den så kallade afghanamnestin. Dessutom ställdes frågorna på telefon, och som statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson har påpekat är SD:s väljare svårare att nå på telefon än till exempel Socialdemokraternas väljare.

Bland män är SD redan störst, enligt SVT/Novus mätning. Men det ser ut som att partiet snart kan bli störst överlag. Det tror åtminstone statsvetaren Anders Sannerstedt vid Lunds universitet.

– Det är fullt möjligt att de kan komma upp till 25 procent och Moderaterna kan knappast få det. Nu verkar det vara nästan fritt fall för Socialdemokraterna. Det är frågan om de kan vända trenden. Kan de inte det så kan SD bli störst men utan inflytande när det gäller regeringsfrågan. Det kommer att bli svårt att bli samarbetspartners med andra partier ens om de blir störst, säger han till Svenska Dagbladet.

PLUS: Total S-kollaps när SD är största parti i Sentios junimätning

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag