SD näst störst i SVT/Novus

SD-ledaren Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 28 jul 2021 2021-07-28
E-post 4788

SD blir näst största parti i den senaste mätningen från SVT/Novus. Partiet håller ställningarna med en marginell ökning sedan förra mätningen, medan M tappar 0,8 procentenheter ned till bronsplats. I mätningen ökar även V med över 2 procentenheter, medan S tappar nästan lika mycket. 

Sverigedemokraterna passerar Moderaterna och blir näst största parti i den senaste partisympatiundersökningen från SVT/Novus.

– Det är mycket glädjande siffror. Vi får ett gott gensvar på våra lösningar på dagens många samhällsproblem, säger vice gruppledare Mattias Bäckström Johansson (SD) till SVT.

Läs även: Efter regeringskrisen: SD urstarka i Sentios julimätning

Men det är fråga en marginell skillnad på 0,6 procentenheter mellan SD och M, där den största förändringen sedan den förra mätningen är att M tappat 0,8 procentenheter.

Den största enskilda förändringen i mätningen står Vänsterpartiet för, som ökar med  2,1 procentenheter till 13,3 procent.

Det är mätningens enda statistiskt säkerställda förändring, och den högsta notering V någonsin fått i SVT/Novus, som inledde sina mätningar 2006.

– Jag tror att det finns en stark uppskattning för att Vänsterpartiet stoppade hyreshöjningen för tre miljoner människor som den här marknadshyrareformen skulle ha inneburit, säger partisekreterare Aron Etzler (V) till SVT.

Största tappet i mätningen står Socialdemokraterna för. Partiet tappar 1,7 procentenheter och landar på 23,8 procent.

Historiskt sett är det ett uruselt resultat för S, vars sämsta siffra i ett allmänt val var de 28,26 procent partiet fick i det senaste valet 2018. Innan dess var det sämsta resultatet för partiet 28,5 procent, vilket partiet fick i valet 1911 som hölls innan allmän och lika rösträtt infördes i Sverige 1919.

Bättre går det för Centerpartiet, som ökar med 1 procentenhet och får 8,9 procent. I bottenstriden ökar Miljöpartiet något, medan både Liberalerna och Kristdemokraterna tappar. MP och L ligger fortsatt kvar under riksdagsspärren, medan KD håller sig en halv procentenhet ovanför.

Läs även: M och SD jämnstora i nya Sentio: ”Väldigt viktigt vilket parti som blir störst”

SVT/Novus partisympatiundersökning för juli

Förändring sedan förra mätningen inom parentes.

Socialdemokraterna 23,8 (-1,7)

Sverigedemokraterna 21,6 (+0,2)

Moderaterna 21,0 (-0,8)

Vänsterpartiet 13,3 (+2,1)

Centerpartiet 8,9 (+1,0)

Kristdemokraterna 4,5 (-0,5)

Miljöpartiet 3,8 (+0,3)

Liberalerna 2,2 (-0,3)

Läs även: Väljarna belönar Dadgostar: Högsta siffran på 19 år för V i DN/Ipsos

Läs även: Dadgostar hårt ansatt av journalister på pressträff: ”Var någonstans har ni visat en kompromissvilja?”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag