SD om tyska valet: ”Motståndet mot EU:s överstatlighet och den förda massinvandringspolitiken fortsätter växa”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 24 sep 2017 2017-09-24
E-post 652

SVERIGE Motståndet mot EU:s överstatlighet och missnöje med den stora invandringen ligger till grund för AfD:s framgångar i det tyska valet. Det menar Jimmie Åkessons politiska sekreterare Mikael Eriksson som samtidigt understryker att AfD är ett ungt parti och det återstår att se i vilken riktning partiet kommer gå.

Valframgångarna för tyska AfD, som inte bara kommer in i tyska förbundsdagen utan även väntas bli tredje största parti, kan möjligen skvallra om hur det kommer gå i det svenska valet om mindre än ett år. Nyheter Idag har talat med Jimmie Åkessons politiska sekreterare Mikael Eriksson som är försiktigt positiv över det tyska valresultatet.

– Framgångarna för AFD visar att motståndet mot EU:s överstatlighet och den förda massinvandringspolitiken fortsätter att växa. Ur den bemärkelsen är deras framgångar positiva. Däremot är AFD ett relativt ungt parti och åt vilket håll partiet kommer att utvecklas återstår att se. Men vi får hoppas att vi framöver kommer att få se ett tydligt socialkonservativt alternativ även i Tyskland.

Har SD någon kontakt med AfD idag på något sätt?

– Nej. Det finns en ledamot från AfD i vår grupp i Europaparlamentet (EFDD) men utöver det inga kontakter.

Tror ni att valframgångarna för AfD kan påverka valet i Sverige nästa år?

– För vår del tror jag inte att AfD:s framgång i sig har någon direkt påverkan. Däremot är invandringsfrågan en av de viktigaste frågorna även här. Men det ska också påpekas att förtroendet för vår politik ökar i fråga efter fråga. Medan AfD nästan uteslutande talar om invandring, har vi en betydligt större bredd i vår politik.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag