SD-planen: Åkesson som statsminister

”Vi kommer göra ett försök att lansera Jimmie Åkesson som statsminister”, säger partisekreterare Richard Jomshof (SD) till Nyheter Idag när vi ber honom kommentera senaste Sentio-mätningen. Och om det inte går vägen kan SD sänka en regering ledd av Ulf Kristersson, likt de tidigare gjort mot Socialdemokraterna.

– Vi har inga problem att göra det i framtiden också, säger Jomshof.

Men framför allt är det inflytande och makt som SD nu på allvar siktar på. Nyheter Idag har talat med Jomshof om det politiska kaos som väntar efter höstens val.

Julimätningen från Nyheter Idag / Sentio visar att Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna tillsammans kan bilda en majoritetsregering. Om resultatet från mätningen blir verklighet kommer SD bli Sveriges största parti.

Detta scenario är knappast något Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof invänder emot. Men även om opinionsmätningar visar att det rent teoretiskt är möjligt, är det samtidigt få som öppet vågar tro på den möjligheten.

– Det låter som ett bra förslag. Har du kontakter och kan fixa det tas det tacksamt emot, skämtar han.

Vi sitter vid Sverigedemokraternas tillhåll i Almedalen, en restaurang som SD hyrt in hela veckan. Här sitter Jomshofs partikamrater för att diskutera, umgås, äta en bit mat, dricka öl men även kolla på fotboll.

Har ni på något sätt försökt få till en dialog med Moderaterna?

– Jimmie Åkesson har varit väldigt tydlig med att om man tittar på vilka partier som närmat sig vår planhalva, så är det primärt Moderaterna. Den bästa regeringen skulle förmodligen vara en regering med SD, KD och M. Hade det varit en möjlighet hade det varit fantastiskt.

Samtidigt poängterar Jomshof att några sådana diskussioner inte förekommer. Inte på partiledarnivå i vart fall. Däremot är det inte helt fruset mellan SD och M om man ser till kontakter mellan partierna.

Ett tydligt exempel är att flera individer ur det nya ungdomsförbundet Ungsvenskarna närvarade på ett MUF-mingel. Protesterna mot detta blev inte mer än en tweet från Jessica Schedvin, en profil som kanske drivs mer av att få uppmärksamhet än ideologisk övertygelse.

Till största del sker det politiska spelet i medier. SD har flera gånger gjort utspel för att närma sig Moderaterna på olika sätt, men hittills har det ignorerats från M-ledaren Ulf Kristersson. Istället har Kristersson vid flera tillfällen lovat att inte ingå i en regering med SD. Istället går Moderaterna till val med Alliansen, trots att flera ledande opinionsbildare menar att allianssamarbetet är dött.

Jomshof nämner situationen i Danmark och andra grannländer där liknande partier som SD har kommit att bli en del av regeringsunderlaget.

– I Norge, Danmark och Finland har våra systerpartier suttit som regeringsparti eller som stödparti till en regering med borgerliga partier. Det känns som att det är den vägen framåt vi borde välja även i Sverige.

Har ni fått någon som helst kontakt med något annat av de sju riksdagspartierna om vad som ska hända efter valet?

– Det finns nog fler du ska fråga än mig. Min bild är att det förekommer diskussioner på personnivå, men inte kopplat till någon partiledning vad jag vet. Det har primärt varit Moderaterna.

En öppning kom när den förre M-ledaren Anna Kinberg Batra annonserade ett nytt förhållningssätt till Sverigedemokraterna. Men hon tvingades senare avgå och efterträdaren Kristersson är än så länge mer försiktig. Sedan dess har det inte förekommit några diskussioner ”på den nivån”, säger Jomshof.

– Det finns enskilda ledamöter, primärt i Moderaterna, som jag vet står oss väldigt nära.

Hur vet du att de står er nära?

– För att jag pratat med dom och jag vet att det finns andra som har pratat med dom också.


– Hur ser kontakterna med Moderaterna egentligen ut?
– Vad är SD-planen för att få inflytande?
– Hur tänker SD agera efter valet?
– Och idén att försöka skapa egen regering, hur tänker SD egentligen?
– Kravlistan för att stöda Ulf Kristersson som statsminister
– Hur förbereder sig SD inför scenariot som största parti?

Läs hela intervjun med Richard Jomshof – Bara för dig som är PLUS-medlem!

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.