SD-politiker i Älvkarleby får ut 410 000 kronor i arvode – trots extremt låg närvaro

Foto: SD Älvkarleby
  • Fredag 29 jun 2018 2018-06-29
E-post 351

ÄLVKARLEBY Den lokale gruppledaren för Sverigedemokraterna i Älvkarleby, Kurt Törnblom, har ertappats med att ha fått ut 410 000 kronor i arvode trots att han inte närvarar på möten. När Törnblom får frågan om han tänker lämna tillbaka pengarna svarar han att han anser att han har gjort rätt för sig.

I Älvkarleby kommun sitter Kurt Törnblom som gruppledare för Sverigedemokraterna. Törnblom har fått ut drygt 410 000 kronor i gruppledararvode under den senaste mandatperioden, trots att han knappt har deltagit på något gruppledarmöte, uppger SVT Nyheter.

Sverigedemokraterna är näst största parti i Älvkarleby med nästan 20 procent av rösterna under valet 2014. I kommunen är Socialdemokraterna störst med 47 procent av rösterna.

Under den senaste mandatperioden har det varit cirka 25 gruppledarträffar och Sverigedemokraternas Kurt Törnblom har varit mest frånvarande av alla partiers gruppledare. De senaste 1,5 åren har SD helt gått utan representation på träffarna.

Törnblom uppger själv att han har deltagit på tre-fyra gruppledarträffar medan kommunalrådet Marie Larsson (S) bara kan komma ihåg att hon träffat Kurt Törnblom en gång på ett gruppledarmöte.

Törnblom svarar att han inte tänker betala tillbaka delar av arvodet, trots att han inte närvarat på de möten som skulle göra honom berättigad till arvodet.

– Tråkigt att det ska behöva vara så, men vad ska jag göra? Jag har varit sjuk, säger Kurt Törnblom, till SVT Nyheter.

Oegentligheter med arvoden sker i flera kommuner och inom flera partier. Under 2017 uppdagades det att en S-politiker i Lilla Edet har begärt ut dubbla arvoden 31 gånger.

LÄS ÄVEN: S-topp begärde ut dubbla arvoden – 31 gånger

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag