SD-politiker uteslöts från fackförbund – får rätt i domstol

Foto: News Øresund - Johan Wessman (CC BY 3.0)
  • Torsdag 4 mar 2021 2021-03-04
E-post 662

STOCKHOLM Lastbilsföraren Mats Fredlund uteslöts från Transportarbetareförbundet för att han var aktiv sverigedemokrat. Han stämde då facket och får nu rätt i Stockholms tingsrätt – men blir utan skadestånd.

SVT rapporterar att Transport konsekvent utesluter medlemmar som är aktiva i SD, och man kastade ut Mats Fredlund när han blev invald i kommunfullmäktige i Kiruna för partiets räkning. Han stämde facket och krävde att uteslutningen skulle hävas samt 100 000 kronor i skadestånd.

På torsdagen kom domen i tingsrätten som ger Fredlund rätt. Uteslutningen ogiltigförklaras.

– Målet har huvudsakligen behandlat frågan om förbundets uteslutningsbeslut haft stöd i förbundets stadgar och tingsrätten har, vid en objektiv tolkning av dessa stadgar, funnit att uteslutning inte haft stöd i nämnda stadgar, säger rådmannen Joakim Munter i en kommentar.

– Jag är glad även om det var väntat, säger Fredlund till SVT.

Han blir dock utan skadestånd. Detta för att ”de omständigheter som åberopats inte ger rätt till ersättning för ideell skada”. Transport måste emellertid ersätta honom för rättegångskostnader på 356 561 kronor.

– Men det är inte viktigt. Det viktiga var att domstolen ansåg att Transport gjorde fel. Det här handlar om människors lika värde, säger Fredlund.

Läs även: Åtalet: Präst smugglade ut afghan med utvisningsbeslut i väska

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag