SD rasar mot generaldirektörens mörkning: ”Fullständigt oacceptabelt ”

Foto: Sverigedemokraterna/Peter Knutson
  • Torsdag 10 jan 2019 2019-01-10
E-post 3699

STOCKHOLM Svenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh förhalade offentliggörandet av en större prishöjning avslöjar DN. Man skulle vänta tills efter riksdagsvalet med att gå ut med informationen visar mejl som DN tagit del av. Nu kräver Sverigedemokraternas energipolitiske talesperson Mattias Bäckström Johansson att både generaldirektören och ansvarig minister – Ibrahim Baylan – kommer till näringsutskottet och förklarar sig.

Svenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh förhalade offentliggörandet av en större prishöjning avslöjar DN. Man skulle vänta tills efter riksdagsvalet med att gå ut med informationen visar mejl som DN tagit del av. Nu kräver Sverigedemokraternas energipolitiske talesperson Mattias Bäckström Johansson att både generaldirektören och ansvarig minister – Ilja Batlan – kommer till näringsutskottet och förklarar sig.

Läs även: S-toppen efter fräcka SD-kuppen: ”De har våldtagit oss”

Svenska kraftnät är den myndighet som är ansvarig för det svenska stamnätet för el. DN har de senaste dagarna avslöjat flera märkliga turer inom myndigheten – bland annat hur generaldirektören Ulla Sandborgh på sitt tidigare jobb som marknadsdirektör anlitat en kompis som som konsult för miljonarvode.

Varje år i augusti informerar Svenska kraftnät elbolagen om de kommande prishöjningarna på nätet. Nu har DN, genom att ta del av interna myndighetsmejl, avslöjat att Sandborgh ville frångå denna praxis. DN hänvisar också till tre av varandra oberoende källor. Sandborgh anklagas för att gå S-MP-regeringens ärenden

Ulla Sandborgh förnekar till DN att hon ville skjuta upp informationen och pratar istället bland annat om att man var tvungen att räkna om uppgifter och att hon inte läst ett mejl med information.

Sverigedemokraternas energipolitiske talesperson Mattias Bäckström Johansson vill nu att Ulla Sandborgh kommer till näringsutskottet och förklarar sig.

– Det är fullständigt oacceptabelt om man försöker undanhålla information på det sätt som beskrivs i media, säger Bäckström Johansson.

Han ser det som ett försök att dölja problemen som uppstått av den förda energipolitiken.

– Regeringen gjorde i valrörelsen ett nummer av lägre elnätspriser, när deras politik i själva verket leder till det omvända. Vi har sedan tidigare flaggat för detta och även i energikommissionen, att det skulle bli problem. Problemen är när man får in en större andel väderberoende elproduktion då behöver man en större nätkapacitet. Svenska kraftnät har de senaste åren ökat sin investeringsnivå med över 1 000 procent. Det är ingen välgörenhetsverksamhet och man finansierar sin verksamhet genom att ta ut avgifter. Vi visste att en höjning skulle komma, det var bara en tidsfråga. Nu kom den och den informationen undanhåller man innan valet. Det är oerhört allvarligt, säger Bäckström Johansson.

Vad är problemet?

– Man är inte transparent. Tidigare har man släppt informationen i augusti. Det här är en myndighet där man inte ska ta partipolitisk hänsyn i sin verksamhet. Tittar man på det i en bredare kontext så är det tyvärr ingen isolerad händelse med en myndighetschef som undanhåller information, exempelvis för att man vill ta hänsyn till hur bilden av Sverige kan påverkas.

Vad tycker du det borde bli för konsekvenser?

– Först och främst så måste mer fakta komma på bordet. GD ska komma till näringsutskottet. Även statsrådet (Ibrahim Baylan, energiminister) som förvisso sitter i övergångsregering ska komma dit och förklara sig.

Ebba Busch Thor använde häromveckan uttrycket Myndighetsvänster i en debattartikel. Vad säger det här som nu uppdagats på Svenska kraftnät om Myndighetssverige?

– Det här är inget nytt. Under den gångna mandatperioden har vi fått se flera exempel på det. Du har uppropet på Regeringskansliet bland tjänstemännen där man var oroliga för om vi på något sätt skulle få inflytande, du har kod 291 som Polismyndigheten klassade vissa brott under en period som kunde kopplas till migrantvågen till Sverige, för att nämna några exempel.

Läs även: Ann Heberlein: Ondskan i Marocko

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag