SD Stockholm: Lön ska aldrig passivt betalas ut

Stockholms stadshus Peter Wallmark Foto: Arild Vågen CC BY 2.0
  • Måndag 11 maj 2020 2020-05-11
E-post 1112

I coronatider kommer många av de kommunala sommarjobben att ställas in på grund av smittorisk. Men istället för att bara betala ut lön utan att ungdomarna behöver arbeta så kan de istället få andra jobb – inom renhållning. Något som skulle bidra till att göra Stockholm både bättre och renare, skriver Peter Wallmark, gruppledare SD Stockholm.

Det är viktigt att rätt signaler går ut till ungdomar om att lön är något man förtjänar efter utfört arbete. Att arbetsmarknadsborgarrådet i Stockholms stad, Karin Ernlund, nu går ut med att lön kommer betalas ut till stadens sommarjobbare även om kommunen inte hittar några arbetsuppgifter. Det är allt annat än att ta ansvar för våra gemensamma resurser.

Det är en god tanke att staden hjälper ungdomar till sommarjobb, men det är också viktigt att man går ut och uppmanar ungdomar att själva aktiv söka sommarjobb. Det är i dagsläget fortfarande oklart vilka sommarjobb som riskeras att ställas in denna sommar.

Är det så att risken för smittospridning är för hög inom äldreomsorgen eller inom andra specifika områden där man har kontakt med många människor på en lite yta så ska de arbetssökande i första hand bli hänvisade till att utföra andra arbetsuppgifter där sommarjobbarma inte riskerar sin hälsa.

Det finns arbeten som inte kräver kontakt med äldre och sjuka eller att man måste vistas i större folksamlingar. Behovet av renhållningsarbeten är stort och viktigt område då det skapar en tryggare och renare stad. Tyvärr är vi många som kan vittna om att nedskräpning, klotter och annan skadegörelse har ökat. Här kommer stadens sommarjobbare att fylla ett viktig roll till att skapa en bättre och renare stad om vi bara ger dem chansen.

Arbetsmarknadsborgarrådet måste visa på ansvarstagande och ändra sitt tidigare ställningstagande. Eftersom vissa av de utlovade arbetena inte är lämpliga ska det vara möjligt att bli omplacerad.

Man får då vara beredd på att arbetsuppgifterna kan skilja sig från vad som början var utlovat. Det måste också vara tillåtet att hoppa av om man av någon anledning inte kan eller vill utföra ett annat arbete, men då blir man utan lön. Att passivt betala ut lön utan att något arbete utförs är helt fel väg att gå.

Om debattören

Peter Wallmark (SD) gruppledare Stockholms stad

Stöd Nyheter Idag

Hej. Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag