SD största partiet i SVT/Novus

Stefan Löfven (S) och Jimmie Åkesson (SD). Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 19 Dec 2019 2019-12-19
E-post 1629

SVERIGE För första gången i SVT/Novus mätningar är Sverigedemokraterna störst. Partiet får 24 procent av folkets stöd medan Socialdemokraterna är hack i häl med 23,7 procent.

I den nya mätningen ökar SD med 2,5 procentenheter samtidigt som S backar med 2,3. Det är de enda statistiskt säkerställda förändringarna i mätningen, och skillnaden på 0,3 procentenheter mellan SD och S ligger inom felmarginalen.

– Sverigedemokraterna är det enda parti som inte haft makten, direkt eller indirekt och uppfattas därför av många som enda oppositionsalternativet, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT.

Mätningen gjordes under perioden 18 november till 15 december. Under den tiden uppmärksammades bland annat Stefan Löfvens (S) skandalintervju i SVT:s Agenda, och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) hotades med misstroendeförklaring.

– Vi såg hur resultatet utvecklades vecka för vecka och hur det sänkte S och höjde SD, säger Torbjörn Sjöström.

Övriga partier gjorde alltså inga statistiskt säkerställda förändringar i den här undersökningen. Sämst går det för Liberalerna som med 3,5 procent inte når upp till riksdagsspärren.

SVT/Novus visar även hur valresultatet skulle se ut om bara män eller kvinnor röstade. Bland männen får SD ett stöd på hela 31,7 procent, och ett konservativt block bestående av SD, M och KD skulle få en klar majoritet av rösterna. Om bara män röstade skulle även MP och L åka ur riksdagen.

SVT/Novus

M: 17,9 (-0,4)
L: 3,5 (+0,1)
C: 8,3 (+0,5)
KD: 6,2 (-0,9)
S: 23,7 (-2,3)
V: 9,9 (+0,6)
MP: 5,0 (+0,2)
SD: 24,0 (+2,5)
Annat: 1,5 (-0,3)
Osäkra: 5,9

Läs även: Studie: Brå-personal kallades till justitiedepartementet för att ”rätta” rapport

Läs även: Heberlein: Vi kan inte känna oss trygga

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag