SD tar makten i en till kommun – med passivt stöd av L

Foto: Pressbild
  • Onsdag 5 jun 2019 2019-06-05
E-post 213

SVALÖV Sveriges Radios Ekot rapporterar att Sverigedemokraterna med Teddy Nilsson i spetsen tar över styret i skånska Svalöv tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna – och med passivt stöd av Liberalerna. Nu får de lokala L-politikerna bannor av högsta hönset i Liberalerna Maria Arnholm.

SD:s starke man Teddy Nilsson får ordförandeposten i Svalöv som partiet nu ska styra tillsammans med M och KD och med passivt stöd från Liberalerna.

– Vi har inte så många alternativ kvar för att styra Svalövs kommun. Vi är i någon form av politisk nödvärnssituation. Vi har två alternativ kvar – det ena är det här högerstyret och det andra är ett extra val, säger kommunalrådet Torbjörn Ekelund (L) till Ekot.

L:s partisekreterare Maria Arnholm är missnöjd med sina skånska partikollegor.  I en kommentar till Ekot skriver hon att hennes partikollegor i Svalöv har gjort fel:

”Liberalerna ska inte på något sätt medverka till att Sverigedemokraterna får inflytande över samhällsutvecklingen. Sverigedemokraterna är ett högerpopulistiskt parti och liberalismens huvudmotståndare. Den politiska situationen i Svalöv är förvisso komplicerad, men det är absolut ingen ursäkt för att medverka till att Sverigedemokraterna får politisk makt. Det Liberalerna har bidragit till i Svalöv är fel och djupt beklagligt.”

Även Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson rasar.

I kommunvalet i fjol blev SD med god marginal det största partiet i Svalöv med 31 procent av rösterna. Partiet är nu med och styr i fyra kommuner varav de övriga tre är Sölvesborg i Blekinge samt Hörby och Bromölla i Skåne.

Läs även: Ranstorp varnar för islamkritikern Paludan: ”Hetsar mot invandrare och muslimer”

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag