SD till attack mot S: ”Regeringen planerar gå tillbaka till katastrofläget i höstas”

Migrationsminister Morgan Johansson (t.v) och Mattias Karlsson från Sverigedemokraterna (t.h). Foto: regeringen.se samt Facebook
  • Torsdag 7 apr 2016 2016-04-07
E-post 1886

STOCKHOLM Under onsdagen meddelade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson att det kommer bli vissa lättnader i invandringspolitiken, jämfört med den linje som tidigare aviserats. Utspelet möter hård kritik från Sverigedemokraterna. – Vi kommer göra vad vi kan för att liberaliseringarna och uppmjukningen inte kommer bli verklighet, säger Mattias Karlsson (SD).

Under onsdagen presenterade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) nya förslag som mjukar upp den den linje i invandringspolitiken som den rödgröna regeringen tidigare aviserat. Bland annat ska det bli enklare för ensamkommande barn att återförenas med sin familj i Sverige, även om det bara ska tillämpas i ”vissa särskilda fall”.

En annan punkt är att vissa tillfälliga uppehållstillstånd förlängs till 13 månader så att personer kan omfattas av socialförsäkringsförmåner i Sverige. Vidare föreslås även att man ska använda kvotflyktingsystemet för att kunna göra det möjligt med familjeåterförening i Sverige. Det rapporterar Aftonbladet som även har talat med Morgan Johansson.

– Många gånger är det så att mannen åker först till Europa och sen är kvinnorna och barnen kvar. På detta sättet skulle vi kunna använda kvotflyktingsystemet att ta hit kvinnorna och barnen i särskilt ömmande fall, säger migrationsministern.

Johansson: ”Min bedömning är att vi gjort tillräckligt”

Efter att regeringen nu aviserat lättnader som kommer underlätta invandring till Sverige, jämfört med de förslag som presenterats tidigare, har frågeställningar väckts om vi kan vänta oss liknande situationer som var i höstas med en rekordinvandring till Sverige. Men det är inget som Johansson tror kommer ske, enligt ett inslag i Aftonbladet TV.

– Min bedömning är att vi gjort tillräckligt. Id-kontrollerna, gränskontrollerna gjorde sitt till, för att kunna hantera situationen på kort sikt. Och kom ihåg vilken kritik vi fick för id-kontrollerna, idag har den kritiken tystnat från de allra flesta håll för att man ser att det faktiskt fungerar och att det var nödvändigt. När det gäller den här nya lagstiftningen, när vi tar fram den minskar vi riskerna för att hamna i en sådan situation igen.

Samtidigt vill han gardera sig där han inte vågar lova något helt säkert. Men skulle invandringsvolymerna öka igen är det något som får hanteras då, menar han.

– Man kan aldrig garantera någonting naturligtvis, skulle vi se att man återigen hamnar i en ohållbar situation, då får vi överväga nya åtgärder. Men det är inget jag spekulerar om idag, sade Johansson till Aftonbladet.

Möter mycket hård kritik från Sverigedemokraterna

Att lätta på de nya hårda reglerna vad gäller invandring var inget besked som föll i god jord hos oppositionspartiet Sverigedemokraterna. De arrangerade en egen presskonferens där Paula Bieler och Mattias Karlsson kritiserade regeringen för det nya utspelet.

– Vi kommer göra vad vi kan för att liberaliseringarna och uppmjukningen inte kommer bli verklighet, förklarade Karlsson.

Sverigedemokraterna menar även att den tuffare linjen inte bara behöver bli ännu tuffare utan även att den måste göras permanent. Det förslag som den rödgröna regeringen nu mjukat upp något är tänkt att gälla i tre år, något som Mattias Karlsson invänder emot.

– Det allra mest allvarliga tycker vi är att regeringen bara ser detta som en tillfällig åtgärd, en tillfällig lag. Det här kommer att behöva permanentas och man kommer behöva gå mycket längre än vad regeringen har gjort. Det är också väldigt allvarliga och oroande signaler som sänds ut från regeringen.

– Senast idag från Morgan Johansson där han säger att man ska använda den här tiden, när man har den här tillfälliga lagen, för att bygga upp mottagningssystemen. Det innebär att regeringen faktiskt planerar för att gå tillbaka till det katastrofläge som vi hade i höstas där man ska en väldigt vidlyftig invandringspolitik. Det är något som det svenska samhället inte kommer mäkta med.

Även Moderaterna kritiserar det nya utspelet från Morgan Johansson. De menar att det bryter mot den överenskommelse som de regeringen tidigare har gjort med Alliansen. Det rapporterar Aftonbladet.

– Det skapar frågor om man kan lita på regeringen och hur vi ska göra med framtida samarbeten, säger Elisabeth Svantesson, vice partiordförande i Moderaterna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag