SD tokrasar: Backar med ett helt Miljöparti

Stefan Löfven (S). Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 16 sep 2017 2017-09-16
E-post

SVERIGE Ett helt Miljöparti. Ungefär så mycket backar Sverigedemokraterna i opinionen efter rekordmätningen i augusti. Det visar en septembermätningen från Nyheter Idag / Sentio där tappet om fyra procent är statistiskt säkerställd för Sverigedemokraterna.

Säg den lycka som varar för evigt. I augustimätningen redovisade Nyheter Idag / Sentio ett nytt rekord för Sverigedemokraterna om otroliga 27,4 procent stöd. När samma mätning görs i september störtdyker partiet med fyra procentenheter och noteras till 23,4 procent, en minskning som med råge ligger utanför den statistiska felmarginalen. Därmed är Sverigedemokraterna inte längre största parti, utan får se sig omsprungna av Socialdemokraterna som noteras till 25,3 procent, en ökning från augustimätningen.

Minskning för SD om 4,0 procent motsvarar i princip hela stödet för Miljöpartiet som i september noteras till 4,1 procent, eller om man så vill Kristdemokraterna som ännu en gång ligger under riksdagsspärren med endast 3,1 procent stöd i opinionen.

I övrigt bjuder mätningen inte på några större överraskningar. Moderaterna går framåt med nästan två procentenheter och noteras till 17,0 procent. Centerpartiet går fram från 10,5 procent till 11,5 procent, en ökning med en procentenhet.

Ljunggren: ”Tyder på att SD har peakat”

När Nyheter Idag talar med den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren förklarar han att Sverigedemokraternas tapp i opinionen beror på flera saker. Framför allt pekar han på att det politiska samtalet allt mer kommit att fokusera på regeringsfrågan, en diskussion där SD hamnar lite i skymundan.

– Sen tror jag att socialdemokraternas satsning på den svenska modellen och att flyktingpolitiken stramats åt, att det ger resultat, poängterar han också.

Det resonemanget tyder på att SD tappar till andra partier, framför allt M och S. Men Ljunggren är försiktig med att dra allt för långtgående slutsatser av septembermätningen.

– Jag vill påminna om det jag brukar säga, att vi behöver flera mätningar åt samma håll. Men det här tyder på att de har peakat, det har vi sett tidigare. Det samtidigt intressant att de är i hetluften med kyrkovalet, det är vad alla diskuterar. Kyrkovalet handlar om SD, inte om treenigheten.

+PLUS Hela septembermätningen: Så rör sig väljarna

Sentio september 2017 Augusti inom parentes

Mätningen är utförd med webbpanel mellan 8 och 11 september. Totalt har 1050 personer intervjuats varav 807 uppgett partipreferenser.

Moderaterna 17,0 (15,1)
“Liberalerna” 4,7 (4,1)
Centerpartiet 11,5 (10,5)
Kristdemokraterna 3,1 (3,2)
Socialdemokraterna 25,3 (23,5)
Vänsterpartiet 6,9 (8,6)
Miljöpartiet 4,1 (4,3)
Sverigedemokraterna 23,4 (27,4)
Fi 2,8 (2,4)
Piratpartiet 0,5 (0,3)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag