SD tror inte att regeringens nya asylpolitik hjälper – ”Det är alldeles för sent”

Markus Wiechel är riksdagsledamot för Sverigedemokraterna. Foto: Riksdagen/Regeringen
  • Tisdag 24 Nov 2015 2015-11-24
E-post 771

INRIKES Sverigedemokraterna tror inte att regeringens nya förslag till mer restriktiv invandringspolitik kommer att hjälpa Sverige ur asylkaoset. – Problemet är att det är alldeles för sent, säger SD-riksdagsmannen Markus Wiechel till Nyheter Idag.

För lite och för sent. Så kan Sverigedemokraternas omdöme om den rödgröna regeringens föreslagna panikåtgärder för att stävja asylkaoset sammanfattas. Samtidigt påpekar partiet att flera av de åtgärder som regeringen nu vill genomföra egentligen är SD-politik.

– Det här är egentligen ett SD-förslag som vi har drivit sedan flera år tillbaka. Problemet är att det är alldeles för sent som man genomför det här och det är definitivt inte tillräckligt heller, säger Markus Wiechel till Nyheter Idag.

Wiechel har, tillsammans med riksdagskollegan Kent Ekeroth, kallats in under tisdagseftermiddagen för att svara på frågor från media om hur SD ställer sig till regeringens nya asylpolitik.

– Man borde ha vidtagit de här åtgärderna för många många år sedan, vi har sett den här utvecklingen sedan länge och det borde inte komma som någon överraskning för någon, säger Wiechel och tillägger:

– Man kan inte nu helt plötsligt, när det nästan är för sent att förhindra ytterligare systemkollaps, komma med sådana här panikåtgärder utan att titta i backspegeln för att se vad man gjort fel.

Kräver asylstopp

SD förordar istället ett ”asylstopp” där inga fler asylsökande släpps in i Sverige överhuvudtaget. Istället vill partiet skicka tillbaka migranterna till de länder de närmast kommer ifrån, som Tyskland eller Danmark.

– Självklart kommer ryktet om Sveriges tuffare tag att sprida sig, men det kommer inte räcka för att minska flödet tillräckligt, förklarar Wiechel.

Vilka ytterligare åtgärder skulle Sverigedemokraterna vilja se, utöver det regeringen föreslår nu?

– För det första måste vi ha ett totalt asylstopp till Sverige. Det håller inte att vi släpper in människor från Danmark, för de flyr inte från krig, de har redan kommit till säkerhet, eller för den delen Tyskland.

– Sedan vill vi ha en aktiv signalpolitik, precis som Sverigedemokraterna gjort nu i utlandet, annonsera om att vi inte har plats här. Vi har inte tillräckligt med resurser att ta hand om alla och vi kommer inte erbjuda allt det som många människor tror att man får när man kommer till Sverige. Det finns ett skäl till att många aktivt väljer Sverige och det är på grund av de generösa villkor vi har här och det måste vi tydliggöra att vi erbjuder inte det längre.

De flesta är inte flyktingar

Sverigedemokraterna menar dessutom att de flesta av de migranter som kommer till Sverige inte kan klassas som flyktingar eftersom de kommit hit via andra, säkra, länder. Dessutom understryker Wiechel att Sverige måste börja ta sitt ansvar och följa Dublinförordningen.

– Alla har rätt att söka asyl, men frågan är hur många av dem som har passerat ett säkert land. Jag misstänker att samtliga egentligen, eller de allra flesta, har passerat ett säkert land och då ska de återföras till det första säkra land de har kommit till. Det är det vi har skrivit under med Dublinförordningen och det är det vi tycker ska gälla. Vi måste tillämpa den förordningen strikt, säger han och avslutar:

– Regeringen lyfter ännu en gång upp EU och att man ska ta upp det här på EU-nivå de här samtalen. Men vi har ju Dublinförordningen som inte upprätthålls och vi kan inte förlita oss på andra EU-länder, utan varje land får ta sitt ansvar. Där har andra EU-länder tagit sitt ansvar, men Sverige har inte tagit sitt ansvar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag