SD tvingade alliansen bekänna färg – lät finansministern sitta kvar

Foto: Riksdagen
  • Tisdag 20 okt 2015 2015-10-20
E-post 2851

STOCKHOLM Sverigedemokraterna tvingade idag alliansen att bekänna färg efter att i riksdagen ha begärt misstroendevotum mot finansminister Magdalena Andersson (S). – Vi är här för att företräda våra väljares intressen, sade SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Bakgrunden till missförtroendeomröstningen är att alliansen den 9 oktober övergav den så kallade decemberöverenskommelsen från förra året. Överenskommelsen var ett regeringssamarbete som gick ut på att alliansen släppte fram den rödgröna regeringen genom att lägga ned sina röster i riksdagen i framförallt budgetomröstningar och därigenom ge regeringen sitt passiva stöd.

Sverigedemokraterna yrkade på ett missförtroendevotum mot finansminister Magdalena Andersson för att se vad en skrotad decemberöverenskommelse betyder i praktiken.

– Sverige befinner sig i en kris som kräver handlingskraft och ansvarstagande, sade den moderata riksdagsmannen Ewa Thalén Finné inför omröstningen och fortsatte:

– Moderaterna kommer inte medverka till att orska instabilitet i det politiska systemet genom att stödja det yrkande om missförtroende mot finansminister Magdalena Andersson som framställts i kammaren.

Thalén Finné anklagade dessutom SD för att agera oansvarigt och oseriöst genom att kräva ett misstroendevotum.

– Vi har inte för avsikt att medverka i Sverigedemokraternas spel i Sveriges riksdag, sade hon.

Även om det sedan mer än en vecka tillbaka har stått klart att SD inte skulle få med sig något annat parti på sitt yrkande så var dagens omröstning viktig för partiet. Med omröstningen kunde SD visa att alliansen fortsätter att ge den rödgröna regeringen sitt passiva stöd, något som kan komma att locka över fler borgerliga väljare till partiet.

– Nu har vi hört i debatten, både här idag och tidigare, att det är ansvarslöst att ställa ett sådant här förslag i Sveriges riksdag. Jag tycker det är ytterligt märkligt när man hör den typen av argumentation från framförallt den övriga så kallade oppositionen, sade Jimmie Åkesson inför omröstningen.

– Sverigedemokraterna är ett oppositionsparti i Sveriges riksdag. Vi är här för att företräda våra väljares intressen och vi är här för att försöka driva igenom den politik som vi lovat våra väljare att driva igenom om vi får inflytande.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag