SD-valarbetare jagades bort av ”aggressiva invandrargäng”

Foto: News Øresund - Johan Wessman (CC BY 3.0)
  • Onsdag 13 jun 2018 2018-06-13
E-post 2075

UPPSALA Det är Katerina Janouch som på sajten Katerina Magasin rapporterar om en händelse på tisdagen där valarbetare från Sverigedemokraterna blev bortjagade av vad som beskrivs som ”aggressiva invandrargäng”.

För Katerina Magasin berättar Kent Kumpula (SD) om vad som hände när han och några partikamrater försökte dela ut information i centrala Gottsunda, en stadsdel i Uppsala. ”Aggressiva invandrargäng” började då trakassera dem, och väktare fick rycka in.

– De sa rakt ut att de inte längre kunde garantera vår säkerhet. Då hade redan en av våra valarbetare blivit spottad i ansiktet, en hade fått en tidning kastad i ryggen och jag själv var nära att bli träffad av en tändare som ven genom luften, säger Kent Kumpula.

Det hela slutade med att valarbetarna fick eskorteras av väktare till sina bilar. Gottsunda är en stadsdel som polisen har identifierat som ett ”särskilt utsatt område”. Ett sådant område kännetecknas bland annat av extremism och en hög koncentration av kriminella.

”Vanliga människor tvingas leva i otrygghet”

– Vi har varit i Gottsunda förut och då gick det hur bra som helst. De som bor där vill ju inte heller ha det som de har det. De vill inte ha kriminalitet och bråk och stök i skolan. De är människor som vilka som helst, säger Kent Kumpula.

Han menar att demokratin är hotad när valarbetare hindras från att nå ut med information. Han är också besviken på att polisen inte hade möjlighet att hjälpa dem.

– Vi har numera ett samhälle där valarbetare attackeras och jagas bort och där vanliga människor tvingas leva i otrygghet och rädsla. Det är också en verklighet där polisen inte har tid att rycka ut, och där väktarna inte klarar av att hålla de kriminella i schack. De kan inte garantera säkerheten för Gottsunda centrums besökare, inte ens när de har full bemanning på plats med extra förstärkningar. Vi ville ju inte något illa, vi skulle bara dela ut informationsblad om den politik vi vill bedriva, säger Kent Kumpula till Katerina Magasin.

I det här inlägget beskriver SD i Uppsala vad som hände:

PLUS: Här attackerar vänsterextremisten Sveriges Radios livesändning med SD-mannen

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag