SD vänder: Vill utförsäkra långtidssjuka

Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 14 dec 2017 2017-12-14
E-post 1028

SVERIGE Alliansen vill återinföra en bortre tidsgräns i sjukförsäkringen så folk som varit sjukskrivna under en längre tid kan bli utförsäkrade. Nu uppger Sverigedemokraterna att de vänder i frågan och kan tänka sig stötta förslaget om en bortre tidsgräns.

Sverigedemokraterna vänder nu i frågan om att återinföra en bortre tidsgräns i sjukförsäkringen. I riksdagen uppger SD:s företrädare att partiet nu stöttar Alliansens förslag om att en bortre tidsgräns bör återinföras för att återinföra möjligheten att utförsäkra personer som har varit sjuka under en längre tid, det uppger Sveriges Radio.

De fyra allianspartierna har tidigare reserverat sig för återinförandet av den bortre tidsgränsen i socialförsäkringsutskottet. Eftersom SD då inte stödde reservationen så blev det ingen majoritet för ett så kallat tillkännagivande till regeringen.

När betänkandet debatterades i riksdagen under torsdagen den 14 december framgick det att SD nu har ändrat sig och stödjer förslaget vilket innebär att det finns en riksdagsmajoritet.

– Vi anser att det behövs en tidsgräns i en väl fungerande sjukförsäkring. När den slopades så skedde det mot de flesta bedömare, som Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Vi varnade för konsekvenserna och nu ser vi att den långa sjukfrånvaron ökar kraftigt och snabbt, säger socialförsäkringsutskottets vice ordförande Johan Forssell (M) till TT.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll menar däremot att alliansregeringen 2010-2014 visade att en bortre tidsgräns inte faktiskt bidrar till minskade sjukförsäkringar.

– Vi hade en bortre parentes mellan 2010 och 2014. Ulf Kristersson var då ansvarig för sjukförsäkringen. Sjuktalen ökade med 50 procent under de fyra åren. Samtidigt utförsäkrades 100 000 personer. Det här är ett slag i ansiktet på de människor som är sjuka.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag