SD vill bygga nytt kärnkraftverk i Norrbotten

Barsebäck kärnkraftverk, numera ur drift. Foto: Bengt Oberger / Wikimedia Commons
  • Fredag 8 okt 2021 2021-10-08
E-post 1250

LULEÅ Sverigedemokraterna vill bygga ett nytt kärnkraftverk i Norrbotten för att försörja de industrisatsningar som planeras i länet med energi. Det meddelade partiet på en presskonferens i Luleå på tisdagen.

– För att det moderna samhället ska fungera på lång sikt utan elbrist och för att behålla våra höga levnadsstandard så är kärnkraften en lösning för en fossilfri kraftproduktion, säger partiet på presskonferensen.

Läs även: Rekordhögt stöd för utbyggnad av kärnkraft

–  Vi får en billig energikraft från kärnkraften vilket gör att framtida generationer faktiskt har råd att bo kvar i Norrbotten. För vi har lite andra förutsättningar sett till resten av landet. Vi har ju exempelvis väldigt kalla vintrar, och det kräver ju att vi faktiskt har råd att värma upp våra bostäder, säger Marianne Sandström (SD), oppositionsråd i Region Norrbotten, till SVT.

På SVT:s fråga om inte kärnkraften är för dyr svarar Sandström att ”framtidens kärnkraft är på gång”.

– Man bygger och satsar i andra länder i Europa. Vi behöver inte gå så långt faktiskt, utan vi kan se Pyhäjoki i norra Finland där man ser en lönsamhet med att satsa på just kärnkraft.

Läs även: Kriget mot kärnkraften: Studentuppsats stoppade beslut om slutförvar

Läs även: KD: Kärnkraften bör klassas som hållbar energi

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag