SD vill fängsla störande miljöaktivister

Tobias Andersson (SD). Bild: Sveriges Riksdag
  • Lördag 2 apr 2022 2022-04-02
E-post

SVERIGE Sverigedemokraterna vill att miljöaktivister som stör trafiken ska kunna straffas med fängelse i upp till två år. Det rapporterar Göteborgs-Posten.

Under de senaste dagarna har miljöaktivister vid flera tillfällen stört trafiken i Stockholm genom att bland annat sätta sig på vägarna. I ett fall ingrep socialdemokraten och entreprenören Jan Emanuel Johansson.

Läs mer: Jan Emanuel ingrep mot klimataktivister: ”Miljömuppar”

SD vill nu se en lagändring för att aktivisterna ska kunna straffas hårdare för sina tilltag.

– I dag ser vi att de här människorna ofta går fria från påföljd, därför vill vi se en översyn av ordningslagen där man utreder ett grovt brott med fängelse på straffskalan, säger SD:s rättspolitiske talesperson Tobias Andersson till GP.

– Jag kan tänka mig ett maximistraff på två år.

Tobias Andersson raljerar över vilka det är som utför aktionerna.

– Jag förstår att aktivisterna inte kan relatera till känslan det innebär att vara sen till jobbet eller att bli förhindrad att utföra sitt jobb, men om man sätter det lite i perspektiv som de kanske förstår så skulle det vara som att man placerade dieseltruckar som blockerar cykelbanan till deras folkhögskola eller att det var en mänsklig blockad utanför deras vegankafé eller secondhand-butik.

Läs även: Andersson (SD) om rymningar: ”Tror de flesta svenskar tror att det är kriminellt”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag