SD vill ha asylstopp för alla utom ukrainare

Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 12 mar 2022 2022-03-12
E-post 1023

Sverigedemokraterna vill införa asylstopp förutom för ukrainare, rapporterar TT. Partiet vill även att Sveriges kvot av så kallade kvotflyktingar ska gå till ukrainare. 

– All övrig asylrelaterad migration – och hela den kvot vi har i kvotflyktingsystemet ska gå till ukrainare, säger Jimmie Åkesson till TT.

Läs även: Majoritet av sverigedemokrater vill ta emot ukrainska flyktingar

Sveriges åtagande från FN:s kvotflyktingsystem är idag 5 000 kvotflyktingar per år. När det gäller ukrainska flyktingar i övrigt har regeringen sagt att Sverige inte ska behöva ta emot en större andel av de ukrainska flyktingarna än vad som motsvarar Sveriges andel av EU:s befolkning och ekonomi, vilket skulle innebära 50 000 av de två miljoner ukrainare som hittills flytt landet.

– Jag kan inte svara på vad kapaciteten är idag. Vår kapacitet är låg och vi kanske inte borde ta hela den potentiella tänkta kvoten eftersom vi har tagit en betydligt större andel tidigare och det har skapat de problem vi har, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson till TT.

Samtidigt behöver inte ukrainare som kommer till Sverige söka asyl då EU tagit det så kallade massflyktsdirektivet i bruk, vilket innebär att ukrainare kan söka skydd i upp till tre år i ett EU-land, och har rätt till uppehålls- och arbetstillstånd samt skolgång för barnen under den tiden.

Läs även: Aftonbladet-skribent: ”Farligt” när många vill ta emot ukrainska flyktingar

Läs även: Ensamkommandes förbund rasar mot hjälpen till ukrainska flyktingar: ”Hyckleri och dubbelmoral”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag