SD vill straffa återvändande IS-terrorister retroaktivt

Foto: Flickr/Sverigedemokraterna
  • Lördag 23 feb 2019 2019-02-23
E-post 3206

SVERIGE Frågan om hur Sverige ska hantera återvändande IS-terrorister står högt på agendan när terrororganisationen nu ser ut att sjunga på sista versen. Sverigedemokraterna föreslår att jihadisterna ska kunna straffas för gärningar som inte var kriminella när de begicks.

Idag är det inte olagligt att gå med i en terrororganisation som Islamiska staten. För att kunna döma en jihadist i domstol krävs det att man kan bevisa att personen har begått ett brott enligt nuvarande lagstiftning, som mord eller folkrättsbrott.

Ny lagstiftning är dock på väg – enligt Expressen kommer regeringen snart att föreslå att det ska bli olagligt att delta i en terrororganisations verksamhet. Problemet är bara att den som har medverkat i en terrororganisation innan det blev straffbart inte kan dömas för det brottet.

Detta vill dock SD ändra på och föreslår nu att nya terrorlagar även ska gälla retroaktivt.

– Det är viktigt att vi får en möjlighet att åtala personer som är eller kan vara farliga för Sverige, säger SD:s rättspolitiska talesperson Adam Marttinen till Expressen.

Läs även: Balis känga mot egna partiet om SVT – ”Kan inte vara helt öppen på grund av sekretess”

Enligt honom finns det utrymme i regeringsformen för att införa retroaktiv lagstiftning om det sker ”i samband med krig, krigsfara eller svår ekonomisk kris”. SD vill därför att riksdagen ska ta ställning i frågan.

Samtidigt föreslår Moderaterna att den som dömts för terrorbrott – och har dubbla medborgarskap – ska fråntas sitt svenska medborgarskap. Detta skulle kräva en ändring i grundlagen.

– Bakgrunden är att vi i Sverige har flera hundra personer som rest till Syrien och Irak för att strida med Islamiska staten. Vi menar att Sverige inte är rustat för att ta emot de här personerna om de återvänder hem, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, till Expressen.

Förslaget är dock inte helt originellt – redan 2015 ville SD att de som har dubbla medborgarskap och åker utomlands för att ha samröre med terroristnätverk ska förlora sitt svenska medborgarskap.

– Vi ser det som väldigt positivt att Moderaterna nu väljer att gå på vår linje och visar sig beredda att genomföra nödvändiga åtgärder för att stävja utvecklingen. Det innebär att det numera finns en bred samsyn i frågan. Detta är bara en av många frågor där det finns goda möjligheter till samarbete våra partier emellan, säger SD:s Adam Marttinen i en kommentar till Nyheter Idag.

Läs även: Bali till landets politiker: ”Be om ursäkt”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag