SD:s valsedlar stals från svenska ambassader

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 14 sep 2018 2018-09-14
E-post

UTLANDET Tidningen Metro berättar att Sverigedemokraternas valsedlar stals från de svenska ambassaderna i Madrid, London och Berlin medan förtidsröstningen pågick. Händelserna har anmälts till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som dock inte tänker gå vidare med saken.

Metro har tagit del av anmälningar till MSB som visar att SD:s alla valsedlar stals från ambassaderna i Madrid och London på samma eftermiddag, fredagen den 24 augusti. I London ska valsedlarna ha försvunnit samtidigt som en grupp röstande personer lämnade lokalen.

En vecka senare ska någon ha tagit med sig SD:s valsedlar från ambassaden i Berlin. I det fallet och även i London fyllde ambassaderna på med nya valsedlar när stölderna upptäcktes. I Madrid informerades väljare istället om att de kunde rösta på SD genom att skriva partiets namn på en blank valsedel.

Mikael Tofvesson, chef på enheten för omvärld och beredskap på MSB, säger till Metro att man har uppmanat myndigheter att rapportera avvikelser i samband med valet. Man tänker dock inte gå vidare med ambassadernas anmälningar, eftersom ”vi går inte vidare med frågor om vi inte misstänker att det skulle kunna vara främmande makt i bakgrunden”.

Läs även: Larm om klanröstning: M i Filipstad anmäler valfusk

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag