Sentio: S och M går framåt – SD backar i opinionen

Statsminister Stefan Löfven. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 24 nov 2017 2017-11-24
E-post 1584

SVERIGE Det finns all anledning för Sverigedemokraterna att försöka komma in i den politiska matchen igen. Både Socialdemokraterna och Moderaterna har en uppåtgående trend – samtidigt som SD backar i svensk väljaropinion. – SD har inte gjort något fel som de inte gjort förr, säger den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

Flera opinionsmätningar från olika institut visar att Sverigedemokraterna backar i opinionen. Samma trend syns även i novembermätningen från Nyheter Idag / Sentio, där SD backar med måttliga 1,0 procentenheter. Det är en förändring som visserligen ligger innanför den statistiska felmarginalen, men kan ändå skvallra om att något händer i svensk politik. För både S och M stärks väljarstödet, även om de förändringarna också ligger innanför den statistiska felmarginalen.

Svaret på varför opinionen rör sig som den gör hittar vi hos både Moderaterna och Socialdemokraterna. Det menar den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren som säger att Socialdemokraterna klarat av skandalerna med Transportstyrelsen bra. Vidare har det även skett en förflyttning i olika frågor, vilket bidrar till att stärka S, resonerar han.

– Vi kan säga att det skulle kunna tas som en tolkning att vi har ett nytt jämviktstillstånd.

– Moderaterna har tagit tillbaka det dom kan ta tillbaka. Sverigedemokraterna tjänar ingenting på samhällsutvecklingen i övrigt, trots alla skjutningar, exempelvis.

Varför växer inte SD mer? Är det för att andra partiet flyttat på sig?

– Det är exakt det. SD har inte gjort något fel som de inte gjort förr. Alla fel de gjort nu har de gjort förut också, så det har inte med det att göra. Utan det är för att de andra partierna sjungit upp sig i migrantfrågan.

Om SD skulle hitta vettigare företrädare, skulle det hjälpa partiet att öka mer?

– Nej, det tror jag inte. Det de kan göra är att etablera sig som ett parti stadigt på den nivå de är nu. Det får vara en stor framgång. Sen med tiden kan de bygga upp att vara något mer än ett missnöjesparti, att de blir ett politiskt alternativ. Men det är en långsiktig strategi, det ligger inte inom de kommande mandatperioderna.

Om siffrorna från Nyheter Idag / Sentio blir valresultat skulle Sverigedemokraterna befästa positionen som andra största parti i svensk politik. Men avståndet till Moderaterna har krympt och är nu endast 3,6 procentenheter. Fortsätter trenden kan SD i nästa år stanna kvar i positionen som tredje största parti. Det är siffror som bör oroa partiledningen i SD, ett parti som just nu håller landsdagar i Norrköping.

I ett större perspektiv, jämfört med valet 2014, kommer SD däremot gå starkt framåt om novembermätningen blir valresultatet om mindre än en år. Samtidigt backar både Socialdemokraterna och Moderaterna och det är helt enkelt en ny politisk verklighet, menar Ljunggren.

– Man kan säga att Moderaterna går tillbaka till sin normala nivå och Socialdemokraterna är på reträtt från sin historiskt höga nivå.

Vad kan S göra för att vända det där?

– Det finns ingenting som tyder på att de skulle kunna återta den gamla positionen. Det är som att fråga vad Lantmannapartiet ska göra för att komma tillbaka, det är liksom en historisk epok som vi passerat. Däremot kan de ligga där de är nu, vissa val kan gå lite bättre och andra kan gå sämre. Men den fasta positionen likt solen på himlen som de andra planeterna snurrar runt, den positionen har historien begravt. Det läget kommer inte tillbaka, det finns det inget som tyder på.

+PLUS Här är hela novembermätningen från Sentio

Sentio november 2017 oktober inom parentes

Mätningen är utförd med webbpanel mellan 16 och 21 november. Totalt har 1174 personer intervjuats varav 859 uppgett partipreferenser.

Nytt för novembermätningen är att även Medborgerlig samling redovisas för första gången. Därför finns ingen tidigare statistik för MED.

Moderaterna 18,2 (16,8)
“Liberalerna” 4,2 (5,5)
Centerpartiet 9,1 (9,6)
Kristdemokraterna 3,3 (2,3)
Socialdemokraterna 26,6 (25,9)
Vänsterpartiet 7,7 (8,8)
Miljöpartiet 4,8 (4,0)
Sverigedemokraterna 21,7 (22,8)
Fi 1,9 (1,9)
Piratpartiet 0,9 (1,1)
*Medborgerlig samling 0,5

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag