Sentio: Trenden bruten – Nu ökar SD igen

Foto: Björn Bergman / photo2be.com
  • Lördag 21 maj 2016 2016-05-21
E-post

SVERIGE Under 2016 har Sverigedemokraterna backat i opinionen flera mätningar i rad men nu kommer tecken på att trenden är bruten. I mätningen för maj månad från Nyheter Idag/Sentio erhåller SD ett stöd om 23,7 procent om det vore val idag – en ökning med 1,3 procentenheter korrigerat för avrundning.

I förra månadens opinionsmätning berättade Nyheter Idag att Sverigedemokraterna tappat stöd i opinionen för femte månaden i rad, en trend som nu ser ut att vara bruten. I maj månads mätning är SD andra största parti med ett försprång om 1,6 procentenheter till Moderaterna på tredjeplats.

Men både Sverigedemokraterna och Moderaterna ökar i opinionen. Likadant ser det ut för Socialdemokraterna som når hela 24,8 procent om det vore val idag och blir därmed största parti – förhållandevis starka siffror med tanke på den regeringskris som dominerat nyhetsflödet de senaste veckorna.

SD mer än fem gånger större än Miljöpartiet

Värre ser det ut för Miljöpartiet som genomlevt sin kanske djupaste kris någonsin där både Åsa Romson och Mehmet Kaplan tvingats lämna sina roller som statsråd. Med ynka 4,5 procent av väljarnas stöd har partiet ett tufft läge att hantera och frågan är om Gustav Fridolin, som lyckades sitta kvar som språkrör, kan få den nytändning han tidigare pratat om.

Inför det senaste valet tävlade Miljöpartiet med Sverigedemokraterna om att bli det tredje största partiet och de listade ett antal argument om varför tredjeplatsen spelar roll. Det blev senare SD som till slut knep tredjeplatsen med marginal. Idag är skillnaden ännu mer dramatisk. Om det vore val idag skulle Sverigedemokraterna bli mer än fem gånger större än Miljöpartiet, enligt mätningen från Nyheter Idag/Sentio.

Små förändringar i övrigt

För de andra partierna noteras inga dramatiska förändringar. Trots att ”Liberalerna” lanserat en minst sagt spännande logotype har det inte gett det ”lyft” som partiet kunnat hoppas på. Istället ser vi ett slakt stöd där partiet ligger jämsides med MP på bara 4,5 procent. Kristdemokraterna ligger fortsatt under riksdagsspärren om 3,7 procent och i övrigt är det små förändringar.

Mätningen är utför med webbpanel mellan 12 och 18 maj. Totalt 1045 personer tillfrågats varav 753 uppgett partipreferens. Samtliga mätningar är inom den statistiska felmarginalen.

Hela mätningen för maj månad — aprilmätningen inom parentes

Moderaterna 22,1 (21,1)
“Liberalerna” 4,5 (6,0)
Centerpartiet 5,0 (5,6)
Kristdemokraterna 3,7 (3,0)

Socialdemokraterna 24,8 (24,1)
Vänsterpartiet 7,8 (8,1)
Miljöpartiet 4,5 (4,6)

Sverigedemokraterna 23,7 (22,3)

Fi 1,8 (2,6)
Piratpartiet 1,2 (1,6)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag