Sentio: Vänsterpartiet urstarka och Sverigedemokraterna fortsatt största parti

Jonas Sjöstedt (V) är den stora vinnaren i augustimätningen. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 24 aug 2016 2016-08-24
E-post

SVERIGE Miljöpartiet skulle åka ur riksdagen om det vore val idag och samma öde skulle även Kristdemokraterna möta. Svettigt värre skulle det även bli för Jan Björklund och Liberalerna om än att de klarar sig precis ovanför riksdagsspärren. Vinnarna är Vänsterpartiet och SD som fortsatt är största parti. Sentio för augusti är här.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt har all anledning att vara glad. Mer än var tionde väljare, eller närmare bestämt 10,9 procent av väljarstödet, skulle Vänsterpartiet få om det vore val idag. Det är en ökning med fyra procentenheter sedan mätningen från juni månad och är alltså utanför den statistiska felmarginalen. Det visar augustimätningen från Nyheter Idag / Sentio.

Rakt motsatt går det för Miljöpartiet som ser ut att fortsätta krisa. Om det vore val idag skulle inte Gustav Fridolin längre vara riksdagsledamot och Miljöpartiet hade förpassats till historieböckerna som ett riksdagsparti. Med endast 3,5 procents stöd av väljarkåren landar Miljöpartiet under riksdagsspärren. Lika tufft ser det även ut för Ebba Busch Thor och Kristdemokraterna som även de får ett stöd om 3,5 procent.

PLUS: Fördjupad statistik: Så lojala är väljarna till respektive parti

Sverigedemokraterna etablerar sig som största parti

Ännu en gång visar en opinionsmätning att Sverigedemokraterna fortsatt är största parti. I augustimätningen backar partiet med en procentenhet, från 24,5 till 23,5 procent, en det är fortfarande tillräckligt för att vara störst. På andra plats kommer Socialdemokraterna med 22,8 procent, vilket i praktiken betyder att regeringspartiet stått still i opinionen över sommaren.

Ej heller ser vi någon större förändring för Moderaterna som erhåller 21,6 procent för augusti, en ökning med 0,6 procentenheter sedan junimätningen.

Mätningen är utförd med webbpanel mellan 16 och 21 augusti. Totalt har 1019 personer intervjuats varav 726 uppget partipreferenser.

Läs också: Fördjupad statistik: Så lojala är väljarna till respektive parti

Hela mätningen för augusti månad — junimätningen inom parentes

Moderaterna 21,6 (21,0)
“Liberalerna” 4,2 (3,9)
Centerpartiet 6,2 (8,0)
Kristdemokraterna 3,5 (2,8)

Socialdemokraterna 22,8 (22,9)
Vänsterpartiet 10,9 (6,9)
Miljöpartiet 3,5 (5,3)

Sverigedemokraterna 23,5 (24,5)

Fi 2,6 (2,9)
Piratpartiet 0,9 (0,7)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag