Sentiomätningen som skakar S: Krisläget för Löfven fördjupas ytterligare

Krisläget förvärras för Socialdemokraterna och statsminister Stefan Löfven. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 10 feb 2016 2016-02-10
E-post 9924

SVERIGE Det är helt nya chockerande siffror för Socialdemokraterna och Stefan Löfven som presenteras i februarimätningen från Nyheter Idag/Sentio. Partiet når det lägsta stödet någonsin i en Sentio-mätning med bara 21,1 procent stöd från väljarna. – De måste markera att de förstår allvaret, säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren till Nyheter Idag.

Februarimätningen från Nyheter Idag/Sentio understryker den kris som Socialdemokraterna har att hantera med allt lägre stöd i väljaropinionen. Med endast 21,1 procent av väljarstödet når partiet ett nytt bottenrekord någonsin för en mätning utförd av opinionsinstitutet Sentio.

Nyheter Idag har talat med den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren och han förklarar att det är ett allvarligt läge.

– De kan ombilda regeringen eller på något sätt markera att de förstår allvaret, men sedan fortsätta med att få breda lösningar för de stora politiska frågorna. Då tror jag att det löser sig. Det finns ingen ”silver bullet” här.

Under hösten och vintern har frågan om migration och flyktingar allt mer kommit att dominera nyhetsflödet, något som han blottat en spricka mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Under dagen har språkröret Gustav Fridolin (Mp) förklarat att gränsen är nådd för hur mycket Sverige kan minska invandringen.

– Vi ligger redan på lägstanivån av det som de internationella avtal som Sverige gått in i kräver, säger han till Aftonbladet.

Samtidigt har flera ministrar i samma rödgröna regering lämnat rakt motsatta besked där de låter förstå att asylinvandringen kan komma att stramas åt ytterligare i händelse av att invandringen till Sverige kommer öka igen. Men det är inte bara frågan om invandring och samarbetet med Miljöpartiet som är problematiskt för Socialdemokraterna. Även på individnivå finns anledning att ta en funderare, i synnerhet för statsminister Stefan Löfven.

– Kanske möjligen lite högre svansföring från statsministern också, men jag är inte säker på att det hjälper i ett läge där han betraktas som svag. Då spelar det ingen roll vad han gör, säger Ljunggren.

Moderaterna fortsätter öka

Lika dystert är det inte för Moderaterna som fortsätter få ökat stöd i opinionen. Med 21,8 procent stöd ökar partiet med 1,7 procentenheter, en trend som även bekräftats i mätningar från andra opinionsinstitut senaste månaden.

– Jag tror det beror på att vi har skärpt vår migrationspolitik, varför jag tror att väljarströmmarna som lämnar Socialdemokraterna går till oss istället för andra partier, säger Hanif Bali (M) när Nyheter Idag ber honom kommentera de nya siffrorna.

Mycket pekar på att Hanif har rätt. Sverigedemokraterna är det parti som konkurrerar med Moderaterna om väljare som vill se en minskad invandring, men de står still i opinionen jämfört med januarimätningen. Men trots det ökade stödet från Moderaterna är Sverigedemokraterna fortsatt största parti med 25,5 procent.

För de rödgröna partierna S, Mp och V tillsammans noteras ett stöd om 32,7 procent. Det är det lägsta stödet någonsin för de rödgröna i en mätning från Sentio. Motsvarande siffra för de borgerliga partierna är 36,1 procent.

För de mindre partierna syns inga dramatiska förändringar. Värt att notera är att både Piratpartiet och Feministiskt initiativ ökar i opinionen och Piratpartiet får den högsta noteringen någonsin i en mätning från Sentio om än med blygsamma 1,8 procent i stöd.

Mätningen är utförd mellan 3 och 9 februari. Av 1037 respondenter har 738 personer uppgett partipreferenser. Mätningen är utförd med webbpanel och samtliga resultat ligger innanför den statistiska felmarginalen förutom Piratpartiet som har en statistiskt säkerställd uppgång i opinionen.

Hela mätningen för februari månad – januarimätningen inom parentes

Vänsterpartiet 6,3 (6,9)
Socialdemokraterna 21,1 (23,0)
Miljöpartiet 5,3 (5,3)

Centerpartiet 6,6 (7,9)
“Liberalerna” 4,7 (3,9)
Moderaterna 21,8 (20,1)
Kristdemokraterna 3,0 (2,8)

Sverigedemokraterna 25,5 (25,5)

Piratpartiet 1,8 (0,7)
Feministiskt Initiativ 3,2 (2,9)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag