Sex och droger ger EU-ekonomin en skjuts

Sex och droger, dock ingen rocknroll. Grafik: KristaLeanne
  • Fredag 17 okt 2014 2014-10-17
E-post 27

BRYSSEL Enligt nya mätningar som införts i EU växer nu ekonomin. Det som ger mest effekt är att man tar med sex-och drogindustrins ekonomiska effekter. Detta rapporterar euobserver om.

Eurostat, myndigheten som sammanställer statistik om de europeiska ländernas ekonomi, kan idag rapportera att den gemensamma ekonomin växt med 2% om man mäter den sammanlagda bruttonationalproduktionen(BNP). Det är dock inte fråga om en faktisk värdeökning utan handlar snarare om att man ändrat räknesättet. Det visar sig att den största förklaringen till ökningen rör sig om den lukrativa handeln med droger och sex.

Flera EU-länder har legaliserat prostitution

En anledning till varför sexhandeln går att mäta är att flera EU-länder legaliserat prostitution vilket innebär att staten numera får in skattepengar. Det kändaste exemplet är Tyskland där även bordeller är tillåtet, men även Danmark, Grekland, och Italien har legaliserat sexhandeln i olika former. I Sverige är det lagligt att sälja men inte att köpa vilket i praktiken innebär ett totalförbud.  Trots detta bedöms Sverige dra mest nytta av det nya räknesättet med ett förväntat hopp på runt 5% i BNP.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag