Sexåringar i Rinkeby målgrupp när polisen ska stoppa gängen

Foto: Caesar/CC BY-SA 2.5
  • Lördag 26 sep 2020 2020-09-26
E-post 453

STOCKHOLM När gängbrottsligheten går ned i åldrarna förändrar polisen också sitt sätt att arbeta. Nu ska polisen i Stockholmsförorten Rinkeby börja förebygga nyrekryteringen till gängen redan när barnen är sex år gamla, rapporterar TT.

Therese Rosengren, tillförordnad lokalpolisområdeschef, berättar att polisen, socialtjänsten och skolan samarbetar för att hindra barn och ungdomar från att gå med i kriminella gäng.

Hon beskriver det som att barnen i den ökända förorten Rinkeby socialiseras in i kriminaliteten.

– Om man ser att stora bröder, eller andra ungdomar, står och säljer narkotika vid lekplatsen eller att man blir ombedd att hantera vapen för äldre kriminella då är det väldigt lätt att välja den banan när man själv sedan blir lite äldre, säger hon till TT.

– Med äldre menar jag 15-årsåldern. Vi ser att gärningspersonerna i de här grova brotten blir allt yngre, därför måste vi fokusera på de yngre åldrarna.

Det anses nödvändigt att gå in med förebyggande åtgärder redan bland sexåringar.

– Vi [myndigheterna, reds. anm.] behöver gå hand i hand redan när de är sex år för att få bukt med nyrekryteringen till de kriminella gängen. Jag tror att vi kommer att komma långt med det här arbetssättet, säger Therese Rosengren.

Rinkeby – ett särskilt utsatt område enligt polisens klassificering – är så otryggt att polisanställda själva behöver poliseskort för att ta sig till och från den nya polisstationen i området.

Ändå sade statsminister Stefan Löfven (S) nyligen att det är ett område han skulle kunna tänka sig att bo i.

– Ja, det är det, och det är många som vill bo här, sade Löfven.

Läs mer: Löfven kan tänka sig att bo i Rinkeby

Läs även: Polisrapport: Invandrargäng krigar om narkotikahandeln i Göteborg

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag