Shekarabis (S) attack på regeringen kom av sig – backar efter svar från Strömmer (M)

Bild: Tom Samuelsson/CC BY-SA 4.0/News Oresund/CC BY 2.0
  • Måndag 20 feb 2023 2023-02-20
E-post 0

På lördagen gick tidigare social- och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) till angrepp mot regeringen för ett förslag om skärpt säkerhetsprövning av personer med utländskt medborgarskap. Men förslaget hade i själva verket skickats på remiss av Shekarabis egen S-regering, skrev justitieminister Gunnar Strömmer i ett svar på Facebook.

I somras gjorde Säkerhetspolisen en hemställan till regeringen om skärpta regler för säkerhetsprövning av personer med utländskt medborgarskap, något som får ses mot bakgrund av att de iranska medborgarna Peyman och Payam Kia utreddes som misstänkta för grovt spioneri.

Läs även: Här hånas Shekarabi (S) efter stödtweet till iranska kvinnor

I januari dömdes Peyman Kia till livstids fängelse för att ha spionerat för Ryssland, medan Payam dömdes till nio år och tio månaders fängelse.

Samma dag som bröderna Kia fälldes uppmärksammades Säpos hemställan av Polistidningen, som skrev om den kritik som fanns mot förslaget, som att det skulle kunna vara diskriminerande mot personer med dubbla medborgarskap.

På lördagen uppmärksammades Polistidningens artikel i sin tur av tidigare social- och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S), som anklagade den nuvarande regeringen för att ha låtit förslaget gå vidare i ett inlägg på Facebook.

”Svensk-iranier saknar rättslig möjlighet att avsäga sig sitt iranska medborgarskap. Därför kan det förslag som nyligen remitterats av regeringen och som innebär betydligt hårdare regler för säkerhetsprövningar av personer med dubbla medborgarskap få mycket allvarliga konsekvenser för bland annat svenskar med iranska rötter.” skrev Shekarabi bland annat.

Men Shekarabi fick svar på tal i kommentarfältet av justitieminister Gunnar Strömmer (M) – som konstaterar att förslaget skickades på remiss av den tidigare S-regeringen, där Shekarabi själv ingick som minister.

”Saken gäller alltså att Säpo på goda grunder efterfrågat en stärkt reglering av säkerhetsprövningar i ljuset av en omvärldsutveckling som vi alla rimligen är plågsamt medvetna om – det är en förolämpning mot alla berörda att ens antyda att motivet skulle vara diskriminering av något slag” skriver Strömmer och fortsätter:

”Nu har jag tagit tag i detta underlag, som jag alltså ärvt av din S-regering, och vi bereder det i departementet enligt gängse ordning. Jag för gärna samtal om detta, inklusive eventuella risker och hur de ska hanteras – men låt oss göra det med den saklighet och de nyanser som frågorna förtjänar.”

I ett svar till Strömmer backar Shekarabi, och skriver att han ”beklagar om mitt inlägg kan uppfattas som attack mot den nuvarande regeringen, inte mitt syfte.”

Läs även: Här konfronteras Shekarabi (S) om Iran-mötet: ”Är det inte hyckleri?”

Läs även: SVT-profilen Emma Frans stöttar Shekarabi om SD – nu ska hon leda Nobelprogram

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag