Sis-rymlingar hotade personal med stickvapen och stal bil

"Pennkniven" på bilden är inte just den som användes i detta fall. Foto: Polisen
  • Fredag 17 nov 2023 2023-11-17
E-post 0

VÄSTMANLAND En kvinnlig anställd på ett Sis-boende övermannades av två unga män som hotade henne med ett egentillverkat vapen och tvingade henne med sig i en av boendets bilar.

En 40-årig kvinna hade bara arbetat en knapp månad på ett Sis-boende när hon den 7 juli blev tillfrågad av en 16-årig pojke att hämta en sak åt honom som förvarades i ett låst skåp i ett personalutrymme. Medan hon står framåtböjd angriper han henne bakifrån, sliter ifrån henne larmtelefonen och tar ett grepp om hennes hals. I andra handen håller han en blyertspenna vid vars ena ände något vasst är fasttejpat. Han säger åt henne att hon skall hjälpa dem därifrån.

– Han hade rymt tisdagen innan och när han hade kommit tillbaka så var han aggressiv mot personalen. Med detta i minne så kände jag att jag inte ville utmana något. När han satte stickvapnet mot halsen på mig så kände jag mig handlingsförlamad och kunde inte göra något, säger kvinnan i förhör.

En 18-årig yngling kommer in i rummet och kräver att få veta var bilnycklarna finns och hon visar dem motvilligt var de ligger. Hon får sedan följa med dem ut.

– [16-åringen] höll kvar sitt grepp på min högra axel och sedan så höll han i stickvapnet som han hade mot min hals, säger kvinnan i förhör.

Hon tvingas med till en av boendets bilar och får hjälpa dem att starta den. Hon funderar på att försöka fly men vågar inte. De kommenderar henne att sätta sig i bilen – antagligen för att hon inte skulle hinna larma innan de är en bit bort – men efter någon minuts färd saktar de in och låter henne hoppa av innan de gasar iväg.

Tiden i frihet blev dock inte lång för rymlingarna. Redan samma kväll blir de upplockade av polis när de sitter och väntar på en buss vid tågstationen i Sala.

Nu döms de två ynglingarna för grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel, olaga frihetsberövande, olaga tvång och olovlig körning. För 16-åringen blir straffet fortsatt ungdomsvård medan 18-åringen döms till fängelse i ett år och två månader.

De erkänner i stora drag vad som hänt men nekar till att ha haft något vapen. De hävdar istället att kvinnan frivilligt följde med dem, men det trodde tingsrätten naturligtvis inte på.

Läs även: Sis-hemmen granskas efter rymningarna

Läs även: Yngling rymde från SiS-hem – polisen larmades via fax

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag