Sjöstedt pressar Löfven om pengar till kommunerna – hotar gå ihop med KD och M

Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 14 jan 2020 2020-01-14
E-post

På en pressträff på tisdagen kom Jonas Sjöstedt (V) med krav på att regeringen skjuter till tio miljarder extra till välfärden. Sjöstedt gjorde också klart att han är redo att ta fram förslag om extra tillskott tillsammans med M och KD, förslag som med SD:s stöd skulle få stöd av en majoritet i riksdagen. 

– Vi kräver att regeringen snarast ger besked om vilka extrapengar som kommer till kommunerna, och när de kommer. Och vi kräver minst tio miljarder kronor extra till kommuner och regioner i Sverige, säger Jonas Sjöstedt.

Tidigare under dagen har Moderaterna presenterat ett räddningspaket för välfärden där man föreslår tre miljarder till välfärden och 2,6 miljarder till polis och rättsväsende, och Sjöstedt säger att han kommer diskutera frågan med M och KD om regeringen inte ger besked.

– Om regeringen nonchalerar kraven på extra resurser till välfärden, så kommer vi att sätta oss ned och prata med moderaterna och kristdemokraterna, och vi är beredda att tillsammans ta fram ett förslag som innebär ett rejält tillskott till välfärden, säger Sjöstedt.

Läs även: Sjöstedt: V förbereder för extraval – kan fälla regeringen med de konservativa

Sjöstedt gör även klart att han vill ha ett besked från regeringen i frågan senast under morgondagen.

– Det här beskedet kan inte vänta. De här neddragningarna sker nu. Nu rivs verksamheter ned. Personal sägs upp. Det är nu som regeringen måste ge besked, säger Sjöstedt enligt Aftonbladet.

Finansminister Magdalena Andersson besvarade Sjöstedts utspel med en egen pressträff senare på dagen.

–  Det är inte så att jag darrar av skräck av det faktum att det är fler partier än Socialdemokraterna som ser behov hos kommuner och landsting, säger Andersson och framhåller att hon själv lyft frågan som finansminister, samt att Socialdemokraterna har välfärden som prioritering.

På frågan om oppositionens krav på besked om extra pengar nu svarar Andersson att alla sådana besked får vänta tills man diskuterat färdigt vårpropositionen med C, L och MP, ett svar Andersson sedan upprepar i flera variationer.

Läs även: Sjöstedt: Om inget förändras fälls Löfven

Andersson varnar emellertid för oreda i den svenska budgetprocessen om riksdagen på egen hand skulle börja driva igenom budgettillägg.

– Riksdagen är ju riksdagen, det finns ju stora möjligheter för riksdagen att agera… om man är beredd att bryta praxis, säger Andersson och fortsätter:

– Att börja öppna anslag under innevarande budgetår på initiativ från riksdagen, det har mig veterligen inte skett på de senaste deccenierna, och skulle ju göra att vi backar från den ordning som vi har med en sammanhållen och ordnad budgetprocess.

Lyssna även på: Podden med Malcom Kyeyune: Slutet på nyliberalernas strypgrepp om svensk politik?

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag