Sjöstedt (V) uppmanar sitt parti: Stöd beslutet om vapen till Ukraina

Bild: Inthevidual/CC BY-SA 2.0/Jason Kaye/CC BY 2.0
  • Måndag 28 feb 2022 2022-02-28
E-post 220

Som enda parti i riksdagen går Vänsterpartiet emot regeringens förslag om att skicka pansarskott till Ukraina. Nu uppmanar förre partiledaren Jonas Sjöstedt V att ändra sig i frågan. ”Ukraina har rätt att försvara sig. Det ligger i Sveriges säkerhetsintresse att Rysslands invasion inte lyckas” skriver Sjöstedt i ett inlägg på Twitter.

Vänsterpartiet gick som enda parti emot regeringens förslag om stöd till Ukraina. Skälet är att 5 000 pansarskott ingår i stödet – vilket till och med pacifistiska Miljöpartiet stödde. Men inte V.

– Vi ser bland annat att det finns en risk att skicka vapen i krigsförande områden. Det finns en ökad risk att det hamnar på avvägar och hamnar i fel händer, säger V:s ekonomisk-politiska talesperson Ali Esbati till Svenska Dagbladet.

Läs även: Vänsterpartiet säger nej till att skicka vapen till Ukraina

Men nu får Esbati och Vänsterpartiet mothugg – av den tidigare partiledaren Jonas Sjöstedt. I ett inlägg på Twitter skriver Sjöstedt att ”Ukraina har rätt att försvara sig. Det ligger i Sveriges säkerhetsintresse att Rysslands invasion inte lyckas.”

”Vänsterpartiet är för sanktioner mot Ryssland och stöd till Ukraina. Som medlem i V uppmanar jag partiledningen att också stödja beslutet om pansarskott till Ukraina” fortsätter Sjöstedt.

Vänsterpartiets ställningstagande får som väntat även kritik av partiets politiska motståndare.

Läs även: Miljöpartiet: Skicka ”defensiva vapen” till Ukraina

Läs även: Sverige skickar vapen till Ukraina

Borde Sverige skicka vapen till Ukraina
528 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag