Sju av tio kommuner har höjt säkerheten i skolorna

Foto: Flickr
  • Torsdag 12 apr 2018 2018-04-12
E-post 364

SVERIGE Tidningen Dagens Samhälle har gjort en enkätundersökning som visar att sju av tio kommuner har höjt säkerheten i sina skolor under de senaste åren. En av anledningarna är att elevernas föräldrar beter sig hotfullt.

Dagens Samhälles enkät visar att 70 procent av kommunerna och de största privata skolkoncernerna har höjt säkerheten vid sina skolor, samt att 20 kommuner kommer att göra det framöver.

Den vanligaste åtgärden är att installera kodlås och passerkort. Därefter kommer kameraövervakning och efter det registrering av besökare. 27 procent av de svarande har infört väktare.

– Skolornas kostnader för väktare har ökat. Det är ju en ganska ny kostnad och vi måste börja följa utvecklingen, säger Håkan Nilsson, planeringschef på barn- och utbildningsförvaltningen i Kristianstad, till Dagens Samhälle.

Han säger att elevernas föräldrar och släktingar kan dyka upp på skolan och bete sig hotfullt mot personalen. Men väktare behövs också efter skoltid.

”Tonläget har förändrats”

– Vi investerar ju mycket i skolgårdar och lekredskap, som gärna kunde få användas även utanför skoltid. Men vi tvingas stänga igen eftersom folk tränar kamphundar mot gungorna eller har fest och grillar. Vi kan hitta både krossat glas och kanyler, säger Håkan Nilsson.

Flera andra som Dagens Samhälle talar med vittnar om att föräldrar kan bli hotfulla. Friskolekoncernen Academedias säkerhetschef Paula Hammerskog har själv haft erfarenhet av det.

– Tonläget i samhället har förändrats. En liten konflikt blir snabbt stor och känner sig föräldrar i underläge kan de ta till hot, säger hon.

Bland de andra skälen till att skolorna inför säkerhetsåtgärder nämns konflikter mellan elever, hot om skjutningar och anlagda bränder.

Läs även: Hot och våld ökar i skolorna – nära fördubbling på fem år

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag