”Skandal” att oljekraftverk körs mitt i sommaren – nu rasar Stenevi mot elbristen

Bild: Sveriges riksdag/Zygimantus/CC BY-SA 4.0
  • Tisdag 16 aug 2022 2022-08-16
E-post 2345

På grund av brist på planerbar elproduktion i södra Sverige eldar Karlshamnsverket nu 70 000 liter olja varje dag. Men trots att Miljöpartiet som regeringsparti låg bakom nedläggningen av planerbar kärnkraft i södra Sverige rasar partiets språkrör Märta Stenevi mot den fossila elproduktionen som hon kallar för ”skandal” – och kräver att regeringen stoppar produktionen.

Sedan en vecka tillbaka har oljekraftverket i Karlshamn varit igång och bränt 70 000 liter olja varje timme. varje timme, meddelar Uniper som driver anläggningen.

– Vi har kört från morgon till kväll, säger Torbjörn Larsson, presschef på Uniper som driver anläggningen, till Aftonbladet.

Anledningen till att anläggningen är igång är att det råder brist på planerad elproduktion i södra Sverige, då det är vindstilla samtidigt som Ringhals fjärde reaktor för tillfället är ur drift.

Läs även: Varm sommardag men vindstilla – då slår elen prisrekord

Det innebär att svenska elkunder får betala rekordpriser för elen mitt i sommarvärmen – samtidigt som oljekraftverket i Karlshamn sätts igång.

– Vi har kört ganska regelbundet den senaste veckan. Det har att göra med den effektsituaton som vi har i Södra Sverige i dag, och som Svenska kraftnät har gått ut och berättat om också. Vilket innebär att Södra Sverige har brist på planerad elproduktion, säger Torbjörn Larsson till Aftobladet.

– När det blir sämre vindförhållanden, då blir det här extra påtagligt. Då innebär det att Karlshamsverket budas in på den nordiska elbörsen, fortsätter han.

Stenevi: ”Skandal att det här får fortgå”

Att oljekraftverket i Karlshamn körs beror också på att Miljöpartiet drivit på för att lägga ned flera kärnkraftsreaktorer i södra Sverige under sin tid som regeringspartner till Socialdemokraterna. Trots det rasar MP:s språkrör Märta Stenevi mot att Karlshamnsverket tagits i bruk.

”Inget mindre än en skandal att det här får fortgå. Det är oacceptabelt att vi använder oss av ett oljekraftverk för energi” skriver Stenevi som kräver att Svenska Kraftnät slutar köpa fossil reservkraft.

Stenevi får delvis medhåll av Moderaterna – som emellertid drar andra slutsatser av den pågående elproduktionen i Karlshamn.

”Det är totalt vansinne att Sverige behöver elda olja mitt i sommaren. Till stor del beror det på att Sverige och andra länder i Europa har lagt ned fullt fungerande kärnkraft” skriver Moderaterna.

Läs även: Oljekraftverket i Karlshamn körs igång trots högsommar

Läs även: Så vilseleder Aftonbladet om varför Karlshamn eldar tjockolja

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag