Skandalskadestånd till våldtäktsman alldeles för högt enligt ny rapport

JK Mari Heidenborg och Damir Al-Ali. Bild: Pressbild/FUP
  • Tisdag 15 feb 2022 2022-02-15
E-post 989

Justitiekansler Mari Heidenborg har tidigare hävdat att det skadestånd på 840 000 som betalades ut till våldtäktsmannen Damir Al-Ali beräknades utifrån ”schablonbelopp som bygger på vad olika domstolar tidigare fastslagit”. Men nu visar en ny rapport att skadeståndet kunder ha sänkts med mer än hälften, ned till 380 000 kronor, rapporterar Aftonbladet.

Al-Ali dömdes till fängelse och utvisning år 2017 för två grova våldtäkter, efter att både tingsrätt och hovrätt bedömde att han var över 18 när våldtäkterna begicks. Men han fick straffet sänkt av Högsta domstolen, som bedömde att han var minderårig när våldtäkterna begicks.

Läs även: Våldtäktsmannens offer om skandalskadeståndet: ”Ett hån mot kvinnor i Sverige”

Straffsänkningen innebar att han hade suttit frihetsberövad 14 månader för länge, och blev berättigad till ett skadestånd som JK bestämde till 840 000 kronor, en summa som JK menar var bestämd av lagar och praxis.

Men en ny rapport av skadeståndsexperten Marcus Radetzki, professor i civilrätt på Stockholms universitet, visar att JK gav Al-Ali mer än dubbelt så högt skadestånd som hade behövts enligt lagen.

Enligt Radetzki borde Al-Ali bara fått skadestånd för den tid han satt felaktigt fängslad, medan JK gav honom skadestånd för hela strafftiden, alltså inklusive den tid han satt lagenligt fängslad.

Radetzki menar också att Al-Ali felaktigt fick den förhöjda ersättningsnivå som annars bara ges till oskyldigt fängslade.

”Det nu sagda innebär att JK har haft alla möjligheter att, inom ramen för gällande rätt, begränsa den sökanden tillkommande ersättningen till 380 000 kr” skriver Radetzki.

I ett mejlt till Aftonbladet avböjer Justitiekansler Mari Heidenborg att kommentera rapporten.

”Jag har tagit del av Marcus Radetzkis rapport. Det beslut som rapporten behandlar har debatterats i stor utsträckning och för min del får de diskussionerna ske utan min medverkan. Jag avstår därför från att kommentera rapporten” skriver hon.

Läs även: JK slängde underlag till våldtäktsmannens skadestånd

Läs även: Gav 840 000 kr i skadestånd till våldtäktsman – nu höjs röster för Justitiekanslerns avgång

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag