Skenande matpriser slår mot Sveriges kommuner: ”Kommer att märkas”

Bild: Skärmdump SVT
  • Torsdag 19 maj 2022 2022-05-19
E-post 158

SVERIGE De senaste månaderna har matpriserna ökat kraftigt, vilket slår hårt mot Sveriges kommuner. I Strängnäs beräknar man att kommunens matkostnader kommer att öka med åtminstone en miljon kronor i år, rapporterar SVT.

Matkostnaderna i Strängnäs brukar vanligtvis uppgå till cirka 22 miljoner kronor per år. Men med dagens matpriser tror kommunen att det blir högre.

– Det är klart att en kostnadsökning på en miljon per år utan att vi har täckning för det, det kommer snart att leda till att vi inte kan ha samma kvalitet som vi har idag. Och det kommer att märkas, säger Karin Lundell, måltidschef i Strängnäs, till SVT.

I Katrineholm beräknar man att matkostnaderna kommer att öka med hela två miljoner.

– Vi försöker välja bort vissa varor, utan att det ska få för stora konsekvenser. Vi köper exempelvis inte tomater nu, säger Camilla Wiström, kostchef i Katrineholms kommun.

De senaste månaderna har livsmedelspriserna genomgått en kraftig ökning globalt sett, bland annat till följd av kriget i Ukraina.

På nationell nivå har Lantbrukarnas riksförbund (LRF) varnat för att de höjda priserna på drivmedel, el, gödning, soja och foder hotar den svenska livsmedelsförsörjningen.

Förbundet vill bland annat att regeringen slopar skatten på diesel och att reduktionsplikten – som gör dieseln dyrare – halveras. Annars riskerar många svenska lantbruk att slås ut inom kort.

– Då kommer bönder och lantbruksföretag att slås ut i en omfattning som vi inte har sett maken till tidigare. Och det kommer att gå väldigt fort, säger LRF:s förbundsordförande Palle Borgström till Svenska Dagbladet.

Läs mer: Svensk livsmedelsförsörjning riskerar att slås ut – den globala livsmedelskrisen förvärras

Läs även: Bensin- och dieselpriserna stiger – drygt hälften utgörs av skatt

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag