Skillnaderna mellan SVT:s rapportering om morden i Trollhättan jämfört med Marocko

Montage: Nyheter Idag
  • Tisdag 25 dec 2018 2018-12-25
E-post 2110

ANALYS Minut för minut kunde vi följa mördaren Anton Lundin Pettersson i SVT:s rapportering om händelserna på skolan i Trollhättan. Inte mycket i SVT-rapporteringen lämnades till fantasin. Med IS-morden i Marocko är det tvärtom, den statliga tv-kanalen vägrar ens berätta att det handlar om halshuggningar på de två kvinnorna. Varför, kan man undra?

Om du händelsevis klickar in dig på nazistiska Nordfronts hemsida finner du snabbt vilken ideologi avsändaren har enbart genom att titta på hur sajten väljer att rapportera. Inte bara nyhetsurvalet i sig säger något, utan även hur nyheterna är skrivna. På samma sätt går det att läsa tidningen Flamman eller Proletären, där avsändaren står långt ut på vänsterkanten.

Vem som anses fiende respektive vän framgår om inte annat mellan raderna, detta blir extra tydligt om en i det egna ”laget” gjort något fel. Samma princip gäller även för Nyheter Idag såklart. Det statliga, det som finansieras via skattsedeln, kommer alltid mötas med misstänksamhet i vår rapportering. Därför är det också naturligt att vi återkommande tittar närmare på public service. Finns det någon slagsida åt endera hållet hos denna statliga mediejätte?

Låt oss jämföra hur SVT rapporterade om mördaren Anton Lundin Pettersson i Trollhättan och rapporteringen om de bestialiska halshuggningarna i Marocko.

Den radikala skillnaden mellan rapporteringen om Trollhättan och Marocko

TROLLHÄTTAN
– SVT återgav minut för minut vad mördaren gjorde
– Publicerade grafik, bilder, namn och detaljerade uppgifter
– Spekulationer om terrordåd, trots ensam gärningsman

MAROCKO
– Vägrar nämna halshuggning, pratar istället om ”knivskador”
– Utelämnar IS-koppling helt i nyhetsinslag
– SVT: ”Spridandet av bilder uppfyller terroristernas mål”

Samt, så svarar SVT på det kritiska läsarbrevet!

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag