Skjutningarna ökar i Sverige trots nationell insats mot gängvåld

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Måndag 27 apr 2020 2020-04-27
E-post 611

Trots Operation Rimfrost mot gängkriminalitet och den pågående coronapandemin ökar antalet skjutningar i Sverige. Polisen menar emellertid att Operation Rimfrost stoppat flera våldsdåd i den kriminella världen, genom att ett stort antal vapen och sprängmedel beslagtagits, och att över 200 personer häktats för olika brott.

Antalet skjutningar ökar i Sverige, trots en nationell insats mot gängvåld och den pågående coronapandemin, rapporterar SVT Nyheter.

Läs även: 320 skjutningar under 2019 – 41 döda

Sammanlagt 15 personer har skjutits ihjäl från 1 januari till 15 april i år, vilket är samma antal som under motsvarande period förra året. Men antalet skjutningar och skadade, som är 86 respektive 32, har ökat. Förra året var antalet skjutningar och skadade för samma period 81 och 24.

Samtidigt som skjutningarna ökat pågår polisens nationella insats mot gängvåld, Operation Rimfrost, med målet att minska gängvåldet genom att sätta press på de kriminella gängen.

Men trots att skjutningarna ökat menar polisen att Operation Rimfrost varit lyckad.

– Jag kan med säkerhet säga att vi har förhindrat grova våldsbrott så jag påstår att vi har reducerat det dödliga våldet, säger Stefan Hector, nationell kommenderingschef för Operation Rimfrost, till SVT.

Under Operation Rimfrost har polisen genomfört hundratals husrannsakningar och beslagtagit 545 vapen och 100 kilo sprängmedel, samt häktat över 200 personer för olika typer av brott.

Läs även: Kriminolog om skjutningarna: Sverige sämst i Västeuropa

När det gäller coronapandemin ser polisen inte att den haft någon större påverkan på de kriminella miljöerna. Tillgången på narkotika har exempelvis inte störts i någon högre grad. Risken finns emellertid att en minskad tillgång till narkotika kan få våldet att öka.

– Vi har sett en tendens att i de fall narkotikatillgången minskat så har man börjat utöva utpressning som en metod att få in pengar i de kriminella miljöerna. Och utpressning bedrivs vanligen genom våld, säger Stefan Hector.

Läs även: Rinkeby no-go-zon för väktare efter skjutning

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag