SKMA slår larm om ointresse från Malmös skolor att lära sig om Förintelsen: ”Alarmerande ointresse”

Foto: Jorchr/Wikipedia
  • Söndag 18 aug 2019 2019-08-18
E-post 394

MALMÖ Stefan Löfven (S) meddelade förra året att elever ska få åka och lära sig om nazismens illdåd. Men från skolorna i Malmö – som länge har plågats av grov antisemitism från människor med rötter i Mellanöstern – har intresset varit lågt. Bara tre skolor anmälde sig till en informationsträff, uppger Svante Weyler, SKMA:s ordförande, i ett mejl till Malmö stad.

Förra året meddelade regeringen att man för att bekämpa antisemitism under 2018-2020 avsätter fem miljoner kronor för speciella hågkomstresor till Förintelsens minnesplatser, som döds- och koncentrationslägret i Auschwitz till exempel.

Det är föreningen Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA, som har fått uppdraget att organisera hågkomstresorna. Nu slår SKMA:s ordförande Svante Weyler larm i ett mejl daterat den 7 augusti till Malmös kommunalråd Andreas Schönström (S) om ett lågt intresse från stadens skolor att ens komma på ett informationsmöte om hågkomstresorna.

”Detta kanske når dig på semestern, men det är i ett angeläget ärende jag skriver till dig. Och det är inte främst de senaste dagarnas förnyade rapportering i riksmedierna om antisemitism i Malmö, utan om en annan, men lika viktig sak. Som du vet har vi regeringens uppdrag att organisera hågkomstresor till platserna för Förintelsen, ett uppdrag som vi uppfattar tillkommit med direkt stöd av Stefan Löfven”, skriver Weyler.

Eleverna får utbildning om antisemitism före och efter resan, och tanken är att de sedan ska föra ut sina kunskaper i skolorna där de går. Svante Weyler skriver att satsningen på resorna har gett ett bättre resultat i att bekämpa antisemitism hos eleverna än man hade förväntat sig.

Men i Malmö, där antisemitismen enligt forskning har kopplingar till invandring från Mellanöstern, har SKMA och Svante Weyler stött på patrull.

Läs även: ”Malmö är redan idag en ”No-go-zone” för judar”

Weyler beskriver ett minst sagt ljummet intresse att låta eleverna delta i arbetet mot antisemitism, att låta dem åka på hågkomstresor.

”I samarbetet med stadens Pedagogiska centrum har vi bjudit in till ett informationsmöte som ska kunna leda till att skolor anmäler sitt intresse. Till det aviserade mötet har endast tre skolor anmält sitt intresse, tre skolor i hela Malmö, skriver Weyler.

Han frågar kommunalrådet om det finns något som denne kan göra för att få skolorna att tänka om.

”Jag utgår ifrån att du, precis som jag ser detta som ett alarmerande ointresse och undrar om det finns någon möjlighet att du, eller vi gemensamt gör något radikalt åt det.”

Svante Weyler avslutar brevet med att påminna om att uppdraget att ordna hågkomstresorna kommer direkt från regeringen. Samt att om inte fler Malmöskolor anmäler sig kommer SKMA erbjuda resor till andra kommuner där det verkar finnas ett intresse.

Kommunalrådet Andreas Schönström svarar bara någon timme senare att han vidarebefordrat mejlet till sin kollega Sara Wettergren.

”med förhoppning om att hon kan hjälpa dig med att väcka skolornas intresse”, skriver Schönström.

Enligt Svante Lundgren, docent i teologi, beror judehatet i Malmö på en lång religiös konflikt i Mellanöstern. Malmö har tagit emot ett stort antal invandrare från Mellanöstern.

– I många länder i Mellanöstern finns det stark antisemitism, och därav finns det människor som blir uppväxta med det, inte bara hat mot Israel utan mot alla judar. Det finns mycket forskning kring det här och det man ser då är att vissa från Mellanöstern får med sig starka antisemitiska åsikter från sitt hemland, säger Lundgren till Expressen.

”Malmö är redan idag en ”No-go-zone” för judar runt om i världen”, skrev Judiska församlingen i ett brev till Malmö kommun tidigare i år.

Statsminister Stefan Löfven (S) har länge haft problem med omfattande antisemitism och Israelhat inom sitt parti, något som Nyheter Idag har rapporterat om tidigare. Bland annat har Pavlos Cavelier Bizas (S) kommunpolitiker i Uppsala, gjort jämförelser mellan Israels behandling av palestinier och hur judarna behandlades av nazisterna. Bizas är fortfarande medlem i S.

Foto: Twitter

Adrian Kaba, lokalpolitiker för S i Malmö och kandidat till riksdagen, har tidigare påstått att terroristen Anders Behring Breivik ingick i en ”judisk-europeisk högerextrem sammansvärjning”. Kaba är fortsatt medlem i S.

Tidigare i år avslöjade Nyheter Idag hur SSU:are i Malmö skanderade ”Krossa sionismen” under 1 maj-tåget. SSU försvarade initialt det hela.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag