Skola installerar passerspärrar – ska öka tryggheten

Spärr i tunnelbanan. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 28 sep 2018 2018-09-28
E-post 970

SIGTUNA Upsala Nya Tidning rapporterar att entrén till Arlandagymnasiet och Arlanda Komvux i Märsta kommer att utrustas med passerspärrar som de som används i tunnelbanan. Detta för att öka tryggheten för eleverna.

Spärrarna är av typen speedgates och ska vara installerade inför nästa läsår, efter ett beslut i Sigtunas utbildnings- och arbetsmarknadsnämnd. Då kommer man att behöva särskilda passerkort för att komma in på skolan. Spärrarna liknar de som används till tunnelbanan och pendeltågen.

Arlandagymnasiet och Arlanda Komvux ligger i något som heter Kunskapens hus i centrala Märsta. Det är en byggnad som inhyser flera andra verksamheter. Spärrarna ska se till att obehöriga inte får tillgång till skolans del av byggnaden – något som har varit ett problem.

– Vi vet att det rör sig mycket folk i skollokalerna som inte är behöriga att vara där. Det här kan vara ett sätt att öka tryggheten och studieron för eleverna, sade utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Mattias Asker (M) när förslaget presenterades, enligt Upsala Nya Tidning.

Spärrarna ska vara installerade och klara i augusti nästa år till en kostnad av cirka 900 000 kronor.

PLUS: ”Allmän hotbild mot objektet” – Skola i Stockholm köper in skottsäkert glas

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag