Skola som skulle bli asylboende brann ned – nu skärper polisen bevakningen

Foto: Google Street View
  • Lördag 17 okt 2015 2015-10-17
E-post 416

LJUNGBY Kånna skola i Ljungby kommun i Småland brann ned natten till idag. Skolan var på väg  att omvandlas till asylboende och polisen misstänker därför att branden var anlagd. Nu skärps bevakningen av andra lokaler som är på väg att omvandlas till boenden för de migranter som strömmar in i Sverige. – Vi har tillsyn på kommande och befintliga flyktingboenden, säger polisens presstalesman Calle Persson.

Under veckan tog Ljungby kommun beslut om att den gamla nedlagda skolan i Kånna utanför Ljungby skulle bli boende för 80 stycken asylsökande migranter. Invånarna i det lilla samhället med omkring 350 invånare kallades i torsdagskväll till informationsmöte för att få veta mer om planerna för byn, skriver kommunen på sin hemsida.

”Människorna som kommer är på flykt från sina hem och sitt land med allt vad det innebär. De är utsatta och har varit med om en hel del som en flykt för med sig. Därför uppskattar vi och hoppas på medmänsklighet och acceptans av att det blir lite mer rörelse och liv i det aktuella området”, löd uppmaningen till ortsborna.

Under gårdagen anlände sängar, madrasser och annan utrustning till skolan för att förbereda för migranterna. Men vid halv två-tiden natten till idag fick polis och räddningstjänst larm om att skolan stod i lågor och idag på morgonen var det inte mycket kvar av den gamla skolan. Polisen rubricerar branden som grov mordbrand.

– Vi misstänker att den var anlagd, men teknikerna har inte kunnat gå in och titta där än för det har brunnit långt in på förmiddagen. Tidigast imorgon kan de komma in och titta, säger polisens presstalesman Calle Persson till Nyheter Idag.

– Det har bara brunnit på den skolan, men det har varit spridningsrisk till omkringliggande fastigheter också. Och det finns bostäder i närheten av branden, men ingen personskada.

Än så länge har inga vittnen gett sig till känna, men polisen säger att de har andra vittnesuppgifter att gå på. Bland annat detaljer om brandförloppet från de brandmän som släckte branden.

Med anledning av nattens brand skärper nu polisen bevakningen av såväl befintliga som planerade asylboenden.

– Vi har under den närmaste tiden tillsyn på kommande och befintliga flyktingboenden i Kronobergs län, säger Calle Persson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag