Skottland kräver folkomröstning om självständighet – Igen!

Foto: Flickr
  • Tisdag 28 mar 2017 2017-03-28
E-post 4

EDINBURGH Skottland begär en ny folkomröstning om självständighet från Storbritannien. Det står klart efter ett beslut fattat av skotska parlamentet under tisdagseftermiddagen. Det krävs dock att Storbritanniens regering godkänner den formella förfrågan för att beslutet ska kunna realiseras. Svaret från regeringen i London är dock ett nej.

Skottland ämnar återigen att rösta om självständighet från Storbritannien. Det står klart efter ett beslut fattat av skotska parlamentet under tisdagseftermiddagen. 69 av parlamentets ledamöter röstade för att hålla en ny folkomröstning om självständighet, 59 röstade emot.

Beslutet innebär att Skottlands premiärminister Nicola Sturgeon nu fått befogenheten att lämna in en formell begäran till Storbritanniens regering angående frågan.

Svaret från Storbritanniens regering i London blev dock som väntat ett nej.

”Det vore inte rätt mot det skotska folket att be dem fatta ett avgörande beslut om självständighet utan att ha nödvändig information om Storbritanniens framtida relation till EU”, skriver regeringen i ett av sina uttalanden. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Så sent som september 2014 var senaste gången Skottland folkomröstade om självständighet. Där vann den sida som ville förbli en del av Storbritannien med 55,3 procent av rösterna.

Trots att det inte ens gått tre år sedan senaste folkomröstningen vill Skottland nu organisera en ny. Ett av argumenten för att Skottland fortsatt skulle förbli en del av Storbritannien 2014 var att många fruktade att Skottland annars skulle behöva lämna Europeiska Unionen.

Kort därefter, i juni 2016, genomfördes Brexit-omröstningen i Storbritannien där folket röstade för ett utträde ur EU. I Skottland röstade dock 62 procent av befolkningen för att vara kvar i Europeiska Unionen, varpå debatten om att lämna Storbritannien fick nytt liv.

– Vi alla vet att frågan om EU-medlemskapet var en fundamental fråga 2014 och att Nej-kampanjen drev linjen om att garanten för Skottlands fortsatta medlemskap var att rösta nej, argumenterade parlamentsledamoten John Swinney från regeringspartiet Scottish National Party strax innan dagens omröstning i parlamentet genomfördes.

Inom två år väntas en ny folkomröstning om självständighet från Storbritannien att genomföras i Skottland.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag