”Skrek att det inte var riktiga skott” – Flera döda efter dådet i Köpenhamn

Bild: Skärmdump Mahdi Al-Wazni
  • Måndag 4 jul 2022 2022-07-04
E-post 143

På söndagseftermiddagen ägde en masskjutning rum i ett köpcentrum i Köpenhamn. Tre människor rapporteras ha dödats i attacken och fyra – varav två svenskar – är allvarligt skadade. En 22-årig man har gripits för attacken och gärningsmannen fångades på film inne i centrumet.
– Han skrek att det inte var riktiga skott, men det kunde jag lista ut att det var en lögn, säger Mahdi Al-Wazni som filmade mannen till BT.

Kring 17.30 på söndagen larmades dansk polis om en skottlossning i köpcentrumet Field’s i den danska huvudstaden. Flera människor sprang ut ur centrumet medan attacken pågick och andra gömde sig i butiker.

Men alla klarade sig inte med livet i behåll.

– Vi kan konstatera att det är flera skadade och döda, sade polischefen Søren Thomassen vid en pressträff på söndagskvällen, enligt Expressen.

En 22-årig dansk man har gripits efter attacken. Enligt dansk polis finns det inget som tyder på att fler gärningsmän ska ha varit inblandade i attacken eller att det ska finnas något terrormotiv.

Totalt är det tre personer som har dött i attacken. Därtill har flera skadats och på måndagsmorgonen meddelar dansk polis att två svenskar – en 50-årig man och en 16-årig tjej – samt ytterligare två personer är allvarligt skadade. Det rapporterar SVT.

Enligt den danska tidningen BT ska den misstänkte gärningsmannen ha lagt upp bilder på sitt nu raderade Instagramkonto kort innan attacken där han spelar död med konstgjort blod över sig.

Han har dessutom lagt upp en nu borttagen film på sin youtubekanal med titeln ”I don’t care” där han poserar med ett gevär vars mynning han riktar mot sitt huvud. Texten under filmen är ”Quetiapine doesn’t work”.

Quetiapine är ett läkemedel som används för att behandla bland annat människor med schizofreni och bipolär sjukdom, enligt Fass.

”Skrek att det inte var riktiga skott”

Mahdi Al-Wazni, 34, befann sig i köpcentrumet med sin familj under attacken och lyckades fånga gärningsmannen på film. Till BT berättar han hur gärningsmannen märkte att han filmade.

– Han såg att jag filmade, så han skrek att det inte var riktiga skott, men det kunde jag lista ut att det var en lögn, säger Al-Wazni.

Han fortsatte emellertid att filma mannen som stod kvar på platsen i ungefär 30 sekunder innan han tog sig därifrån med vapnet i hand.

– Han verkade väldigt aggressiv och skrek olika saker. Han sköt också en enda gång medan jag filmade.

Texten har uppdaterats.

Läs även: Inga passproblem i Danmark

Läs även: Danmarks invandringsminister Tesfaye (S): ”Jag vill bara svenskarna allt gott”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag