Skrev ”Öppna era hjärtan” – besviken på Reinfeldt: ”Hans arv jag försöker föra vidare”

Fredrik Reinfeldt under "Öppna era hjärtan"-talet. Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0.
  • Måndag 25 apr 2022 2022-04-25
E-post

Fredrik Reinfeldts tidigare talskrivare Moa Berglöf, som bland annat skrev hans ”Öppna era hjärtan”-tal, säger i en intervju med Svenska Dagbladet att hon är besviken på sin gamla chef för att han inte hört av sig på flera år. 

– När det har varit mycket hot och polis­anmälningar och sådär så har jag känt: ”Men herregud kan vi liksom fördela bördan här lite?” Fredrik läser alla tidningar. Det måste ha varit uppenbart för honom att det hänt saker, att jag varit utsatt, säger hon till SvD.

På SvD:s fråga om hon är besviken på Fredrik Reinfeldt svarar Berglöf ”ja”.

– På något vis är det hans arv jag försöker föra vidare. Då tycker jag att han antingen kan säga ”Bra att du gör det” eller ”Moa, nu släpper vi det här”.

Läs även: Ulf Adelsohn sågar Reinfeldt – får mothugg av Moa Berglöf

”Öppna era hjärtan”-talet är Fredrik Reinfeldts mest kända tal, som han höll på Norrmalmstorg den 16 augusti 2014, en månad innan riksdagsvalet samma år.

– Nu vädjar jag till svenska folket om tålamod. Om att öppna era hjärtan. För att se människor i stark stress, med hot mot det egna livet som flyr. Flyr mot Europa. Flyr mot frihet. Flyr mot bättre förhållanden. Visa den öppenhet. Visa den toleransen när det heter att det blir så många, det blir så krångligt, det blir så svårt, sade Reinfeldt bland annat.

I valet följande månad tappade Moderaterna nästan 7 procentenheters väljarstöd och förlorade regeringsmakten medan Sverigedemokraterna blev riksdagens tredje största parti.

Många Moderater säger i efterhand att de förstod att valet var förlorat när de hörda ”Öppna era hjärtan”-talet.

– Det var en enmansshow på slutet. Vi stod på Norrmalmstorg och bara skakade på huvudet, säger en partistrateg till SvD.

– Efterhandskonstruktion, svarar Moa Berglöf.

– Jag stod själv i publiken. Jag brukade göra det för man kände väldigt väl vilken energi det blev. Det där var gåshudspassagen. Folk var stolta, det var väldigt mycket applåder. Jag kände inte av att det var någon som ifrågasatte eller stod och mumlade.

Läs även: Ganmans utmaning till Moa Berglöf: ”Hon får 10 000 kronor om hon hittar något jag skrivit som är rasistiskt”

Läs även: Lövin (MP): ”Vi måste öppna våra hjärtan”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag